Stand up paddle er populært som aldrig før, men mange driver til havs som badedyr

Sommerferie hjemme i Danmark har fået mange til at kaste sig over vandsporten. Men vinden overrasker.

Trygfonden Kystlivreddere måtte i sidste uge flere gange i vandet for at hente SUP'ere, som var taget af vinden. I Sæby har seksårige Gunnar og tiårige Asger dog helt styr på det. (Foto: Mick Anderson © privat)

Når det danske sommervejr ikke er til at sole sig på stranden, så har mange i stedet valgt at kaste sig over vandsporten SUP eller stand up paddle, som det kaldes.

Her står man på et board og bruger en paddel til at komme fremad og navigere med.

Men det er ikke alle, der klarer sig lige godt, og mange glemmer at tænke på sikkerheden. Det har allerede ført til flere farlige situationer denne sommer. Blandt andet ved Palmestranden i Frederikshavn, hvor en dreng i sidste uge måtte reddes i land af en livredder, fordi hans board drev til havs.

Som oppustede badedyr

Ofte drejer det sig om oppustelige SUP-boards, som i blæsevejr opfører sig fuldstændig som et oppustet badedyr. Det siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning.

- Jeg tror, de fleste ved, at det ikke er særlig smart at tage ud på en kæmpe oppustelig enhjørning i fralandsvind, som vi har oplevet, at både børn og voksne tager ud på oppustelige SUP-boards i fralandsvind, siger han.

I Sæby bekræfter formanden for den lokale SUP-klub, at mange bliver overraskede over, hvor hårdt det kan være at stå på brættet og hvor hurtigt, man løber tør for energi.

- Det er store kræfter, der er på spil, når man begynder at rejse sig op og stå på det, der egentlig er betegnet som en luftmadras. Så virker kroppen altså som et sejl og så bliver man hurtigt træt og kan drive til havs, hvis der er fralandsvind, siger Mick Anderson.

Vil bare på vandet i en fart

Han bliver dagligt kontaktet af folk, der gerne vil ud at paddle boarde og ønsker råd til indkøb af udstyr, når de nu skal holde ferie i Danmark.

- Det skal helst være så billigt og hurtigt som muligt, så det er både familier og børn, der er på vandet uden at have taget nogen som helst form for kursus eller træning, siger SUP-formanden.

I SUP Sæby er der medlemmer på både fire og 75 år og ifølge Mick Anderson, så er det tiltalende ved sporten netop, at det er forholdsvist hurtigt at lære at stå på boardet. Men sikkerheden skal være i orden, påpeger han.

- Man skal tage på et kursus, hvor man får de færdigheder ind, som skal være på plads, inden man begiver sig ud på havet. Ligesom hvis man tog ud at sejle i en sejlbåd.

Det er særligt i fralandsvind, der kan opstå farlige situationer.

Kystlivredder Emil Viltoft ser mange børn og familier, der er hoppet med på SUP-bølgen. (Foto: Katja Schlaikier © DR Nórdjylland)

Pas på fralandsvind

Det var også gældende ved redningsaktionen på Palmestranden i Frederikshavn i sidste uge. Livredderne spottede drengen på et stand up paddle board cirka 200 meter ude fra kysten. Heldigvis fik de ham bjærget og reddet ind til forældrene i god behold.

Men det er altså mange, der bliver narret af vinden, siger kystlivredder Emil Viltoft.

- Inde på stranden giver klitterne og træerne læ, men så snart man er 50-100 meter ude, så får man vindens fulde styrke, siger livredderen, som også advarer mod at tage fladt og umiddelbart roligt vand for gode varer.

- Det er jo ofte vinden, der får bølgerne til at flade ud, så hvis der er helt fladt vand, så er det faktisk også et faresignal, siger Emil Viltoft fra livreddertårnet på Palmestranden.