Staten giver 830 millioner til en letbane i Aalborg

Odense og Aarhus har allerede fået lovning på et statsligt tilskud til en letbane. Nu sætter regeringen, SF og Enhedslisten også en letbane i Aalborg på finansloven.

Nu er det helt sikkert - Aalborg får en letbane.

Regeringen, SF og Enhedslisten afsætter 830 mio. kr. på finansloven for 2015 til letbanen i Aalborg.

Én af dem, der var med til at forhandle det på plads, var Lisbeth Bech Poulsen, medlem af Folketinget for SF.

- Det betyder kolossalt meget for Aalborg som by at få en letbane. Det er en energirigtig og hurtig transportform og vi kan se på erfaringer fra Norge, at det faktisk betyder rigtig meget for en bys udvikling, siger hun.

Vigtigt at afsætte penge inden et valg

En VVM-undersøgelse af etableringen af en letbane i Aalborg bliver først færdig næste år, men det har været vigtigt for SF og Lisbeth Bech Poulsen, at få det med på finansloven nu.

- Det er nu, vi har indflydelse. Vi ved ikke, hvad der sker efter et valg, og vi vil ikke se til, at det her skulle falde på gulvet, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hvis alt går efter planen, vurderer hun, at byggeriet kan gå i gang i 2015.

- Nu er der ihvertfald en sikkerhed for, at projektet kan komme på skinner, siger folketingspolitikeren.

Forventes færdig i 2021

Letbanen forventes færdig i 2021 og den skal løbe mellem Aalborgs vestby og det kommende universitetshospital i Aalborg Øst.

Staten har tidligere sagt god for også at hjælpe med at finansiere en letbane i Odense og Aarhus.

Meget glad borgmester

Aalborg Kommune skal selv finde 1,5 milliarder. Ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) bliver det ikke noget problem.

Udover et lån, der afdrages over en 30-40 årig periode, så forventer borgmesteren, at investeringen bliver finansieret af flere skatteborgere.

Han tror nemlig på, at en letbane vil løfte Aalborg en klasse op sammen med andre europæiske storbyer. Og at den vil være med til at trække både virksomheder, indbyggere og studerende til den nordjyske hovedstad.

- Får vi bare 1000 flere indbyggere som en konsekvens af letbanen, så vil det sådan set finansiere sig selv i form at øgede bloktilskud og sådan nogle ting, siger en meget glad borgmester.