Statens konkurssager kommer på lokale hænder

Kammeradvokaten får fremover konkurrence som leverandør af juridiske ydelser til staten.

For at udvide antallet af samarbejdspartnere har Gældsstyrelsen etableret et nyt panel af advokater, som kan påtage sig opgaven som kurator i konkurssager.

Når en virksomhed i for eksempel Nordjylland går konkurs, er det en advokat fra København, der skal rejse til det nordjyske for at behandle sagen.

Sådan har det været indtil nu.

Men fremover er det ikke længere kun Kammeradvokaten, der skal behandle sager om de konkurser, hvor det offentlige er kreditor. Gældsstyrelsen vil nemlig have advokater med lokalkendskab.

Derfor har styrelsen optaget 277 advokater i et nyt advokatpanel fordelt på alle landets retskredse, der kan bruge deres viden om lokale forhold i sagerne. Det forventes at dreje sig om cirka 1.000 sager årligt.

- Det er et væsentlig parameter at få lokalkendskab ind i sagerne, siger Ulrik Pedersen, der er underdirektør i Gældsstyrelsen.

Bedre end københavnske advokater

Det glæder Preben Bang Henriksen, nordjysk folketingsmedlem for Venstre, at det er lokalkendte advokater, der skal tage sig af lokale konkurssager.

For når en virksomhed går konkurs, er det ofte problemer med lokale medarbejdere, lokale leverancer og i det hele taget lokale forhold, som en advokat skal behandle, understreger Preben Bang Henriksen.

- Det virker besynderligt, at der skal komme en advokat rejsende fra Vester Farimagsgade i København. Derfor er det langt bedre, at det udlægges lokalt, siger han.

Kammeradvokaten er et privat advokatfirma, der leverer advokatydelser til staten. En aftale, der tidligere har været kritiseret for at være for dyr.

Penge til brugsen og smeden

Juraen er den samme, uanset hvor advokaterne sidder i landet, men derfor er det stadig vigtigt, at det er lokale advokater, som klarer sagerne.

Det mener Rune Hyllested, der er advokat i det aalborgensiske Storm Advokatfirma, som er et af de 277 firmaer, Gældsstyrelsen har optaget i panelet.

- Der er også et håndværk bag, som handler om at realisere aktiver og håndtere medarbejdere og så videre, siger han.

Ifølge advokaten handler det groft sagt om at sælge den konkursramte virksomhed så dyrt som muligt. Folk, der har tabt penge, skal have mest muligt tilbage.

- Det kan være banker og kreditforeninger. Men det kan også være den lokale brugsforening og den lokale smed, som får flere penge retur, hvis vi gør vores arbejde godt, siger Rune Hyllested.