Stor donation: Hemmelig koldkrigsbunker er få skridt fra at åbne som museum

Regan Vest kan åbne som museum, når alle 74 millioner er i kassen.

Almindelige mennesker vil fra 2021 kunne træde ind i regeringensbunkeren Regan Vest. (© Christian Mailand)

Den atomsikrede bunker Regan Vest i Rold Skov i Himmerland er snublende tæt på at have finansieringen på plads, så bunkeren kan åbne som museum.

Det sker efter en donation på i alt 40 millioner kroner fra Realdania og Augustinusfonden, der har givet henholdsvis 30 og 10 millioner kroner.

Regan Vest blev opført fra 1963 til 1968 og skulle huse regeringen og dronningen i tilfælde af en atomkrig.

Bunkeren var en del af beredskabet frem til 2012, og siden har Nordjyllands Historiske Museum arbejdet på at få den 5.500 kvadratmeter store bunker åbnet for offentligheden.

Med de 40 millioner kroner har man nu indsamlet 70,2 millioner kroner af de i alt 74 millioner kroner, som det vil koste at realisere projektet.

- Nu mangler vi lige det sidste lillebitte stykke. Men mon ikke vi kommer over målstregen, siger museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lars Chr. Nørbach.

Regan Vest er en tidslomme med møbler, inventar og indretning fra 60'erne og 80'erne. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Udstillingscenter og stisystemer på vej

Udover fondsdonationer har man modtaget 20 millioner kroner via finansloven og 9 millioner kroner fra Aalborg og Rebild Kommune. Dertil kommer 1,2 millioner kroner fra Region Nordjyllands Vækstforum.

Pengene skal blandt andet bruges på at gøre bunkeren publikumsvenlig, så der er sikre veje ind og ud af bunkeren og et nyt udstillingscenter over jorden.

Derudover skal det gamle parcelhus foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie, renoveres og indrettes som den så ud i 1980’erne.

- Og så skal der laves et stisystem i bakkerne og et læringscenter for folkeskoler, gymnasieklasser og lignende, fortæller Lars Chr. Nørbach.

Efter planen skal bunkeren åbne i efteråret 2021.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter