Stor hvalros er det seneste sjældne dyr i Danmark: 'Det er det vildeste, jeg nogensinde har set'

Hvalrossen er blot ét af mange sjældne dyr, der er set her i landet de seneste år.

Rådet er at holde god afstand til hvalrossen og give den ro. (Foto: Lone Leth Larsen)

Den lægger den ene luffe over sit hoved og åbner munden, så der er frit udsyn til de meget store stødtænder. Den ser træt ud og har røde øjne. Det er en ordentlig krabat.

Efter at have rykket lidt på sig, krummer den sig sammen og sover videre.

Sådan lød øjenvidneberetningen fra Lone Leth Larsen i morges, da hun tog til Østerby Havn på Læsø for at se den nye gæst.

En stor hvalros, der sandsynligvis har krydset en lang distance for at komme hele vejen til Kattegat.

Normalt holder de nemlig til i nordligere farvande omkring Grønland, Canada og norske Svalbard.

- Det er simpelthen det vildeste, jeg nogensinde har set. Jeg har stået lige ved siden af, og det er helt vildt, siger Lone Leth Larsen.

Hun så hvalrossen for første gang allerede i aftes, efter den slog sig ned på Læsøs kyst. Den har ligget samme sted lige siden.

Biolog Annika-Corrina Toth fra Nordsøen Ocenarium siger, at hvalrossen nok sparer lidt på kræfterne.

- En tyk hvalros er en glad hvalros, men den virker lidt tynd, når man kigger på dens skuldre. Den ser lidt sløj ud, siger hun.

  • Hvalrossen så mindre træt ud, da den kom til Læsø i går aftes. (Foto: Lone Leth Larsen)
  • (Foto: Lone Leth Larsen)
  • (Foto: Lone Leth Larsen)
1 / 3

Et sjældent syn

Siden år 1900 har færre end 10 hvalrosser besøgt Danmark. Men i år har vi allerede set to.

Tidligere på året var der nemlig en hvalros, som bevægede sig rundt langs den jyske vestkyst og blandt andet slog sig ned i Hirtshals.

Så det er specielt, at vi allerede har fået besøg igen, siger Annika-Corrina Toth.

- Jeg troede, det var once in a lifetime, da jeg så en hvalros i Hirtshals for nogle uger siden, men nu er der en igen. Det er kæmpestort.

Og hun er sikker på, der ikke er tale om den samme fra tidligere, der fik navnet Freja. Størrelsen på stødtænderne er nemlig markant anderledes.

- Freja i Hirtshals havde bittesmå stødtænder, men her er de kæmpestore. De vokser ikke så hurtigt, at det kunne være Freja, slår biologen fast.

Hvorfor to hvalrosser har søgt mod Danmark inden for så kort en tidsramme, er dog svært at svare på. Men det kan være ren tilfældighed.

- Det er stærkt usædvanligt, at vi har en hvalros i Danmark. Det sker jo langt fra hvert år, og at der så dukker to op, det er endnu mere usædvanligt. Det er lidt ligesom at vinde i lotto, siger Morten D.D, der er naturvejleder og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Flere sjældne dyr i Danmark

Det er ikke kun hvalrosser, vi har fået særligt besøg fra den seneste tid.

Efterhånden er der dukket så mange af delfinarten øresvin op, at man kan tage på delfinsafari ud for Thyborøn.

De seneste måneder har vi også fortalt om spækhuggeren, der har bevæget sig rundt i Limfjorden, men som nu er forsvundet igen.

Tidligere på måneden så vi både en hvidhovedet havørn på Mors, en sjælden alpejernspurv i Skagen og en stendrossel tæt ved Skælskør. For sidstnævntes vedkommende var det blot tiende gang, den blev observeret i Danmark.

- Og i går var der en steppeørn, som er en kæmpestor ørn fra Asien, der er dukket op i Skagen, siger naturvejleder Morten D.D.

Han tror, en del af årsagen til de mange sjældne dyr er, at vi er blevet bedre til at dokumentere det, når de dukker op.

- Hvis man så en mærkelig fugl i haven i gamle dage, så gik man og tænkte lidt over det, men fik aldrig svar, siger han og fortsætter:

- I dag tager man bare et billede med mobiltelefonen, og så går det viralt. Så meget af det skyldes en øget opmærksomhed.

  • Den hvidhovedet havørn er aldrig før registreret leve i det fri i Europa, men tidligere på måneden var der en, som fløj fra et reservat i Tyskland til det jyske. (Foto: Janus Jacobsen)
  • Her er det en strejfende ulv i Lem. (Foto: Lajla Nielsen Ress)
  • Spækhuggeren i Nordjylland nåede at komme hele vejen fra Øster Hurup til Hals og siden til Aalborg-området, før den igen forsvandt måneder senere. (Foto: (ARKIV))
  • Hvalrossen Freja var blandt andet forbi Hvide Sande i Vestjylland, før den satte kurs mod Hirtshals og siden længere ud i havet igen. (Foto: (ARKIV))
1 / 4

Ændringer i naturen

Der er dog også sket ændringer i vores natur, så der er kommet flere nye arter til, og ifølge naturvejlederen kan vi forvente flere for fremtiden.

Det gælder særligt fugle, der kan flyve lange distancer. For eksempel sølvhejren, som efterhånden bliver observeret med jævne mellemrum.

- Da jeg kiggede på fugle for 40 år siden, var den helt ekstremt sjælden. I dag har den etableret sig som ynglefugl, så der sker noget hele tiden, siger Morten D.D.

Han fortæller også om ulven, der har fået hjem på den jyske hede i løbet af de sidste 10 år.

Og det kan også blive tilfældet for andre store landdyr, som vi ikke ser i det fri i dag.

- Når vi giver dem plads, tager de imod det med kyshånd. Inden for 100 år vil en elg eller los helt af sig selv indvandre til Danmark. Jeg gad godt leve så længe, at jeg så en los, siger naturvejlederen.

Han er dog mere skeptisk omkring, at vi pludselig kommer til at se endnu flere hvalrosser i Danmark.

- Hvalrossen er måske ikke skide populær hjemme i flokken, og så tænker hannen, nu vil jeg ud at finde et nyt sted at være. Det er jo ligesom, da vi i sin tid drog til Amerika, siger han og understreger, at den formentlig ikke kommer til at slå sig ned i Danmark permanent.