Børn skal ikke blot se på kunst - de skal også lære om den og skabe den selv.
Kunstmuseet Kunsten i Aalborg har fået 11 millioner kroner i støtte af Nordea-fonden til at lave et Kreativitarium - et sted, hvor børn får mulighed for at bruge hænder og krop, når de går på kunstmuseum.
I dag var 4. A fra Stolpedalsskolen på prøve-besøg i Kreativitarium for at tegne, male og bygge kunstværker. Victor Møller Wriedt lærer i disse fodboldtider at tegne en fodboldstøvle ved at lyse på en støvle med en lommelygte og tegne omridset af dens skygge.
- Jeg troede først, at det ville være kedeligt. Men nu, hvor jeg prøver det, er det rigtig sjovt, siger Victor - og fortsætter med at tegne felter i skoen.
Hans kammerat August er også begejstret for det nye Kreativitarium.
- Jeg kan godt lide, at man bare kan slippe sine tanker løs og gøre lige, hvad man tænker på. Jeg kan godt lide at male.
Projektet løber i tre år
Projektleder Peter Juul fra Kunsten fortæller, at der er tale om et tre-årigt projekt, hvor man vil forsøge at forandre de børn, der kommer på besøg og de børn, museet vil tage ud at møde i regionen.
- Vi tror på, at vi kan blive et helle fra alle de skærme, børnene sidder med til daglig. De skal i stedet røre ved materialer, de skal opleve kunst og selv lave den. Med andre ord skal de bruge deres kreativitet - noget, vi synes, er blevet lidt glemt.
Det gode ved kunst er jo, at alt er tilladt. Der er ikke et rigtigt svar på noget, siger Peter Juul.
- Børnene lever i et meget målstyret og prøveorientereret samfund. Det kunne vi godt tænke os at gøre oprør mod ved at tilbyde en undervisning, hvor det er okay at lave lige hvad man vil - uden at det bliver stemplet som forkert.
Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden ser store muligheder i Kunstens Kreativitarium.
- Gode vaner dannes fra barnsben og med den nye indsats vil tusindvis af nordjyske børn møde kunsten og kunstnere i øjenhøjde og selv opleve glæden ved egen skaberkraft, udtaler Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden.
Tilbydes 75.000 børn
I første omgang bliver tilbudet kun for nordjyske børn - som dels inviteres inden for, dels får besøg af kunstnere og museumsansatte. Efter tre år skulle 75.000 børn have haft kontakt med projektet. Derefter bliver der lavet en erfarings-opsamling, hvis konklusioner vil blive udbredt til hele landet.
Børnene vil kunne opleve Kreativitarium på Kunsten fra den 1. september - lige som de første workshops starter til efteråret i børnehaver, skoler og på torve i 15 forskellige byer.