Storstilet kunstprojekt får millionstøtte: 75.000 børn skal skabe deres egen kunst

Nordea-fonden støtter et nyt "Kreativitarium" på kunstmuseet Kunsten i Aalborg.

Victor Møller Wriedt fra 4. A på Stolpedalsskolen i Aalborg var først skeptisk, men nu begejstret for selv at skulle lave kunst. Som her en fodboldstøvle. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Børn skal ikke blot se på kunst - de skal også lære om den og skabe den selv.

Kunstmuseet Kunsten i Aalborg har fået 11 millioner kroner i støtte af Nordea-fonden til at lave et Kreativitarium - et sted, hvor børn får mulighed for at bruge hænder og krop, når de går på kunstmuseum.

I dag var 4. A fra Stolpedalsskolen på prøve-besøg i Kreativitarium for at tegne, male og bygge kunstværker. Victor Møller Wriedt lærer i disse fodboldtider at tegne en fodboldstøvle ved at lyse på en støvle med en lommelygte og tegne omridset af dens skygge.

Jeg troede først, det ville være kedeligt. Men nu, hvor jeg prøver det, er det rigtig sjovt

VICTOR, SKOLEELEV

- Jeg troede først, at det ville være kedeligt. Men nu, hvor jeg prøver det, er det rigtig sjovt, siger Victor - og fortsætter med at tegne felter i skoen.

Hans kammerat August er også begejstret for det nye Kreativitarium.

- Jeg kan godt lide, at man bare kan slippe sine tanker løs og gøre lige, hvad man tænker på. Jeg kan godt lide at male.

Projektet løber i tre år

Projektleder Peter Juul fra Kunsten fortæller, at der er tale om et tre-årigt projekt, hvor man vil forsøge at forandre de børn, der kommer på besøg og de børn, museet vil tage ud at møde i regionen.

- Vi tror på, at vi kan blive et helle fra alle de skærme, børnene sidder med til daglig. De skal i stedet røre ved materialer, de skal opleve kunst og selv lave den. Med andre ord skal de bruge deres kreativitet - noget, vi synes, er blevet lidt glemt.

Det gode ved kunst er jo, at alt er tilladt. Der er ikke et rigtigt svar på noget, siger Peter Juul.

Børnene lever i et meget målstyret og prøveorientereret samfund. Det kunne vi godt tænke os at gøre oprør mod.

PETER JUUL, PROJEKTLEDER

- Børnene lever i et meget målstyret og prøveorientereret samfund. Det kunne vi godt tænke os at gøre oprør mod ved at tilbyde en undervisning, hvor det er okay at lave lige hvad man vil - uden at det bliver stemplet som forkert.

Nordea-fonden støtter projektet, fordi fonden ser store muligheder i Kunstens Kreativitarium.

- Gode vaner dannes fra barnsben og med den nye indsats vil tusindvis af nordjyske børn møde kunsten og kunstnere i øjenhøjde og selv opleve glæden ved egen skaberkraft, udtaler Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden.

Tilbydes 75.000 børn

I første omgang bliver tilbudet kun for nordjyske børn - som dels inviteres inden for, dels får besøg af kunstnere og museumsansatte. Efter tre år skulle 75.000 børn have haft kontakt med projektet. Derefter bliver der lavet en erfarings-opsamling, hvis konklusioner vil blive udbredt til hele landet.

Børnene vil kunne opleve Kreativitarium på Kunsten fra den 1. september - lige som de første workshops starter til efteråret i børnehaver, skoler og på torve i 15 forskellige byer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.