Stressen sneg sig ind på Lars: På ni uger hjalp et forsøg ham og andre stressramte

Aalborg og Københavns Kommuner har haft held med at tilbyde stressramte et forskningsbaseret behandlingsforløb.

Lars Svendsen var på stressklinik i Aalborg Kommune. Han skulle blandt andet meditere og lave koncentrationsøvelser. (Foto: © Mette Scheel Persson, (C) DR Nordjylland)

- Jeg isolerede mig mere og mere, siger Lars Svendsen.

Han har fulgt et gratis ni-ugers forløb på en stressklinik i Aalborg Kommune, efter han blev sygemeldt fra sit arbejde som socialrådgiver.

Aalborg og Københavns Kommune har i to år tilbudt stressramte borgere forskningsbaseret behandling på stressklinikker. Borgerevalueringer dokumenterer nu, at stressforløbet virker. Derfor opfordrer de to kommuner, andre kommuner til at gøre det samme.

- For mig kom stressen snigende. Jeg havde for meget at lave og kom hjem fra arbejde meget træt, men jeg kunne ikke sove om natten, siger Lars Svendsen.

Det forskningsbaserede stresstilbud, som Lars Svendsen har fulgt, er testet på 1.000 personer. Han skulle meditere, gå til psykologsamtaler og lave koncentrationsøvelser.

Lars Svendsen er snart klar til at tackle sit fuldtidsjob igen.

De positive evalueringer får nu Mads Duedahl, rådmand for Venstre i Aalborg Kommune, til at opfordre andre kommuner til at forsøge sig med stresstilbuddet.

- Der er så lidt viden om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Der har vi fundet en metode, der viser sig at have en meget gavnlig effekt på stress, angst og depression, siger rådmanden.

Formand for Dansk Psykologiforening, Eva Secher Mathiasen, mener også, at beviserne for forløbets effekt er så overbevisende, at andre burde kopiere det.

- Behovet for, at borgere ramt af stress i Danmark får et tilbud, der er effektfuldt, er rigtig stort. I dag er paletten alt for broget, mener hun.

En halv million danskere føler sig udbrændte på jobbet på grund af stress, og ifølge Stressforeningen koster sygdommen samfundet flere milliarder hvert år.