Studiejob bremser hjerneflugt fra Nordjylland

Når studerende allerede under deres uddannelse kommer i kontakt med erhvervslivet, så er der en god chance for, at de bliver i landsdelen efter studielivet er slut.

Tidligere kunne Mathias Møller ligeså godt være endt med at arbejde i København, men et nyt netværk skaffede ham hurtigt job, så han kunne blive i hjembyen, Aalborg. (© CCBR- Clinical Research)

Studerende, der får en tilknytning til arbejdsmarkedet allerede under uddannelse, bliver i landsdelen efter eksamensbeviset er i hus.

Det er erfaringen fra en nordjysk satsning indenfor medicinområdet, kaldet Eir.

Nordjylland har tidligere været den universitetsregion i landet, der var dårligst til at fastholde nyuddannede. Det viste en undersøgelse fra Aalborg Universitet og Region Nordjylland.

Motiveret af at firmaer har brug for en

Men tidlig kontakt med industrien er det vigtigste for at holde fast i de nyuddannede, siger Mathias Møller.

Han er i dag kvalitetschef indenfor lægemiddelindustrien og har selv haft gavn af at have kontakt til erhvervslivet, allerede mens han studerede på Aalborg Universitet.

- Man er med til at lave noget, der rent faktisk fører til noget og ikke bare fordi, det teoretisk er godt for en at lære, siger den tidligere studerende.

- Firmaet kan simpelthen bruge dig, siger han om den gode motivation.

Job allerede dagen efter eksamen

Mathias Møller havde arbejde dagen efter, han var færdig med sin uddannelse.

Det er i høj grad på grund af Eir, som er en forskerpark, at der skabes kontakter mellem studerende og virksomheder indenfor sundheds- og medicinområdet, allerede mens de studerende læser, fortæller direktør Lars Arendt-Nielsen.

- Vi har meget aktivt involveret vores studerende og opdraget dem til iværksætterkulturen, så vi på den måde har kunnet skabe nye arbejdspladser, siger direktøren.

Fik mulighed for at blive i sin hjemby

Eir (Empowering, Industry and Research) er en samlet satsning mellem kommunerne, Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland og Aalborg Universitet. Der fokuseres på at styrke båndet mellem vrksomhederne og de studerende på medicin- og sundhedsområdet.

Mathias Møllers uddannelse handler om lægemiddelforskning og en stor del af forskningen foregik i København, hvor det derfor også var oplagt at blive, efter han var færdig.

Men Eirs netværk og det, at han allerede havde fået en fod indenfor hos et firma, gav ham heldigvis mulighed for at blive i sin hjemby.

- Jeg har en stor vennekreds i Aalborg og ville jo gerne blive her, siger Mathias Møller, der i dag er kvalitetschef hos CCBR clinical research.

Siden oprettelsen i 2011 har Eir i samarbejde med de studerende og virksomhederne indtil videre skabt 51 arbejdspladser til færdiguddannede.