Studiejob kan være nøglen til et rigtigt job: Forskel overrasker forsker

En ny analyse blandt studerende på Aalborg Universitet giver gode grunde til at tage et studiejob.

Flittige studerende gør muligvis klogt i at tage et studiejob, hvis de vil hurtigt i arbejde, når de er færdige. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix Denmark)

Et tidskrævende studiejob ved siden af studiet gør det nok ikke lettere at slæbe sig igennem eksamenerne her i maj og juni.

Men det gør det måske lettere at finde et job, når man er færdig.

En ny analyse, der bygger på data indsamlet blandt tidligere studerende på Aalborg Universitet, viser, at der er markante forskelle på de studerendes jobsituation, hvis man ser på, om de har haft et studiejob undervejs.

Blandt de studerende, der ikke havde et studiejob, var det kun 5,4 procent, der havde et job fem uger efter, at champagnepropperne var fløjet af flaskerne til dimissionen.

Havde man under uddannelsen et studiejob af kortere varighed, fra en til fem måneder, var det 15,4 procent.

Men havde man et studiejob i mindst 24 måneder, inden afslutningen af studiet, så var det 69,4 procent, der var i job fem uger efter.

Selv for en garvet arbejdsmarkedsforsker vækker tallene opsigt.

- Tallene overrasker også mig. Jeg synes, det er en meget, meget stor forskel, lyder det fra lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

- Når det så er sagt, så er det en tendens, vi har set i andre undersøgelser førhen. Det er faktisk meget velkendt, at det at have et studiejob er en rigtig god vej til at få et arbejde, når man er færdig på universitetet.

Studierelevant job er måske bedre end fritidsjob

I analysen er der ikke skelnet mellem, om man har haft et såkaldt studierelevant job, eller om man har haft et almindeligt fritidsjob.

Men det kan godt tænkes, at det gør en forskel, siger Laust Høgedahl.

- Hvis man sondrede mellem et almindeligt job, et job i Netto eller på en restaurant - ikke at der er noget galt i det - og så det vi kalder et studierelevant arbejde, så tror jeg stadig, man ville se en større effekt ved at have et studierelevant arbejde, siger han.

Der er gode erfaringer at hente ved de fleste jobs, understreger han. Man lærer for eksempel at tage fat, når det kræves af en, og at begå sig i forhold til chefen og andre kolleger.

- Men hvis man har et studierelevant arbejde, så giver det oven i det også et netværk. Og det er noget, der er meget vigtigt, når man er færdig. Man kan få foden inden for på en arbejdsplads, der kan ansætte en bagefter, eller komme til at kende nogen, der kender nogen.

Mens Laust Høgedahl har været under udannelse, har han selv haft flere almindelige fritidsjobs, før han blev sat til at lave analyser for et fagforbund og senere ansat som studentermedhjælper på universitet.

De studierelevante jobs har nok været godt givet ud i forhold til at blive forsker, men han er ikke i tvivl om, hvad han nød mest.

- Det var, da jeg i 12 år parkerede både i Skagen Havn. Det var jeg rigtig, rigtig glad for.

Studerende har fået noget at tænke over

Blandt studerende i Aalborg får analysens resultater nogle til at overveje, om de skulle følge trenden og nuppe nogle ekstra arbejdstimer uden for universitetet.

- Det kunne da egentlig godt være, at man skulle til at tænke lidt over det, siger Caroline Wagner Thiesen, der læser medicin på Aalborg Universitet.

- Det kunne være en god grund til at søge et studiejob, men det kræver jo, at man får prioriteret og planlagt sin tid, hvis man skal have tid til et job også, siger hun.

Nicoline Munk læser landinspektørvidenskab og er medlem af Studentersamfundet på Aalborg Universitet. Hun har også set resultaterne.

Selvom det i mere end en forstand kan ligne en god investering at anskaffe sig et studiejob, mener hun, at det er vigtigt, at hver enkelt studerende gør op med sig selv, om det er en god ide eller ej.

- Det er meget forskelligt fra person til person, om man magter at have et studiejob ved siden af. Der er også stor forskel på, hvor hårde studierne er, siger hun.

Prorektor: Universitetet er ikke en ø

Hos Aalborg Universitet er prorektor Anne-Marie Kanstrup glad for at kunne konstatere, at en god tilknytning til erhvervslivet kan hjælpe en videre mod et job, når man er færdiguddannet.

Det er i forvejen en del af strategien og vigtigt for universitetet, siger hun:

- På den ene side så er det jo vores hovedopgave at uddanne de studerende og give dem en uddannelse i verdensklasse. På den anden side er et universitet jo heller ikke en ø, der svæver rundt for sig selv.

Det er dog væsentligt, at studiejobbet ikke tager overhånd.

- Det skal jo helst være et job, der supplerer studielivet, og ikke et job, der overtager studielivet. Et universitetsstudie er et fuldtidsjob. Det siger vi til alle vores studerende, og det ved de godt, siger Anne-Marie Kanstrup.

Analysen giver ikke svar på, om det er gode jobforudsætninger hos de studerende, der giver adgang til et studiejob, eller om det er et studiejob, der giver gode forudsætinger for at søge et "rigtigt" job bagefter.

Det er nok lidt af begge dele, konkluderes det i analysen.