Styrtet tysk jagerpilot havde kondomer og madbilletter i lommerne

Genstandene fra det styrtede jagerfly er i overraskende god stand.

Den styrtede tyske jagerpilots jakke med Luftwaffe-mærket. (Foto: Janus Jacobsen © DR Nórdjylland)

Arkæologer fra Nordjyllands Museum står bøjet over et bord. På det ligger en baret, et blåstribet lommetørklæde og en lille, sort tegnebog.

Alle tingene stammer fra det tyske Messerschmidt Bf 109-jagerfly fra Anden Verdenskrig, der i weekenden blev fundet i en mose ved Birkelse i Nordjylland.

Tingene blev smurt ind i flybrændstof efter flyet styrtede ned, og den kraftige duft går lige i næsen. Men ellers er tingene i god stand.

- Der er en masse spændende ting, fortæller Torben Sarauw, Afdelingsleder for Arkæologi på Nordjyllands Museum.

70 år gamle kondomer fra det styrtede tyske jagerfly (Foto: Janus Jacobsen © DR Nórdjylland)

Han peger på tegnebogen, der tydeligt viser soldatens tilhørsforhold. Forsiden er præget af et Luftwaffe-emblem.

- Der er blandt andet tre kondomer og en håndfuld mønter. Og så kunne vi se, at han var ryger. For der var cigaretpapir til hjemmerullede i tegnebogen.

Men den tyske jagerpilot levede ikke kun at tobak og kvinder. Tegn på hans behov for den daglige kost lå også i hans pung.

- Der lå nogle madkuponer, der kunne bruges i den tyske messe på kasernen i Aalborg Øst, fortæller Torben Sarauw.

Hvem den tyske pilot er, er endnu uvist. Men arkæologerne har fundet en soldaterbog i flyet, der med stor sandsynlighed tilhørte piloten. De vil dog ikke løfte sløret for, hvilket navn der står i bogen.

- Vi vil gerne gøre tingene i den rette rækkefølge. Så når han er identificeret, vil vi kontakte den tyske ambassade, siger Torben Sarauw

Han forventer, at der går et par dage, før identiteten på piloten ligger fast.

Det var en skoleopgave, der førte til opdagelsen af et tysk fly fra 2. Verdenskrig på en mark i Birkelse.

Landmand Klaus Kristiansen fortæller til DR P4 Nordjylland, at hans farfar for mange år siden fortalte, at et tysk fly styrtede ned på en mark bag ved gården under 2. Verdenskrig.

- Da min søn, Daniel, så for nylig fik til opgave at skrive om 2. Verdenskrig, sagde jeg for sjov til ham, at han kunne gå op og prøve at finde det fly, der angiveligt var styrtet ned oppe på marken.

Efter nogle dages søgen med en metaldetektor fandt Daniel Kristiansen nogle vragrester. Og så begyndte det storegravearbejde, hvor han sammen med sin far begyndte at grave området ud.

Men de stoppede, da de fandt en hel motorblok og knoglerester fra et menneske.

- Men heldigvis har min søn da nu fået noget at skrive om i sin opgave. Tirsdag havde han godt nok fået fri for skole, så han kunne følge med i politiets og bomberyddernes arbejde. Men det er jo spændende for os alle sammen, fortalte Klaus Kristiansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk