Succes med samtaler mod selvmord

Selvmord kan forhindres med samtaleterapi. Det er konklussionen på et nyt dansk forskningsprojekt. Behandlingen har været en succes i Nordjylland siden 2006.

I Region Nordjylland har man siden 2006 haft succes med individuelle samtaler med selvmmordstruede. (Foto: Morten Schultz © DR)

-  Den hjælp jeg har fået, har været helt fantastisk. Den har bragt mig tilbage til en situation, hvor jeg har styr på livet, og det ikke er livet, der har styr på mig, siger Lennart Laursen, fra Hobro, der de sidste fire måneder har været i behandling for sine selvmordstanker.

Lennart Laursen har været i behandling siden juli måned, og han har nu kun en enkelt behandling tilbage. Han er i dag glad for, at han tog kontakt til sin læge og kom i behandling.

- Det ville være for farligt for mig bare at sige, at det er ingenting. Jeg overvejede selvmord 5-6 gange om dagen., siger Lennart Laursen.

Skal se alternativet

Ved Region Nordjylland har man haft succes med at behandle patienter på den måde siden 2006. Behandlingen består af samtaler med en psykolog, der hjælper den selvmordstruede med at se alternativet til selvmord.

- De føler sig fastlåst, de synes, at deres situation er ganske håbløs, de føler, at de ikke kan nogle ting, fortæller psykolog og leder af Enhed for Selvmordsforebyggelse ved Aalborg Universitetshospital Jan-Henrik Winsløw.  

Forskningsprojektet har for første gang bevist, at selvmord kan forebygges, og at risikoen for et selvmordsforsøg mindskes med 27 procent gennem individuelle samtaler.

- De får mange gange en større forståelse af den situation de er i. Gennem samtaler får man åbnet op for, at der er andre mulighed, der er andre måder at se det på, siger Jan-Henrik Winsløw.

Samarbejde mellem regioner

Forskningsprojektet er lavet som et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Region Syddanmark med data fra blandt andet Region Nordjylland.

Enheden i Aalvorg behandlede sidste år 189 selvmordstruede personer.

Facebook
Twitter