Sundhedslektor: Gravide skal stole på sig selv

Flere gravide får fosterscanninger på private klinikker, men det er ikke altid en god ide, mener ekspert.

En scanning på en privat klinik koster mellem 500 og 1.300 kroner. (Foto: Marendine Ladegaard © DR Nórdjylland)

Gravide benytter sig i stadigt større omfang af fosterscanninger hos private klinikker som et supplement til dem, som de får i det offentlige.

Men man bør tænke sig om en ekstra gang, før man kaster penge og ressourcer for at få maven undersøgt endnu en gang.

Det mener lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi Charlotte Overgaard.

- Der er flere ting, der bekymrer. En del handler om at stole på sig selv og sine kropsfølelser som mor. Det er vigtigt, at man ikke bliver afhængig af eksperter og teknologi for at forstå sin egen krop og de signaler, som den og barnet sender, siger hun.

I løbet af de seneste ti år har man hos Aalborg Graviditet og Scanning oplevet en tilgang af gravide på omkring 16 procent årligt.

Det kan skyldes, at graviditeten spiller en anden rolle end tidligere, eksempelvis på sociale medier, mener Charlotte Overgaard.

- Mange præsenterer jo graviditeten for venner og bekendte ved at lægge scanningsbilleder på nettet. Der er en slags oplevelsesindustri knyttet til graviditeten, og den drives af dem, der udbyder scanningerne, mens andre hører om det fra folk, der selv har prøvet det og har positive oplevelser.

Endelig advarer Charlotte Overgaard om, at man ikke ved, om scanningerne, særligt tidligt i graviditeten, kan have skadevirkninger.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.