Surfere ved den danske vestkyst skal testes for PFAS

Havskum mistænkes at kunne give de sundhedsskadelige stoffer PFAS i kroppen.

Det er Region Nordjylland og Region Sjælland, som er gået sammen om at teste de vestjyske surfere for PFAS i kroppen.

Når bølgerne bruser ved Vesterhavet, er det fristende at springe i, hvis man er surfer.

Men det kan måske have konsekvenser.

Forskere mistænker, at surfing ved den jyske vestkyst måske kan give et forhøjet indhold af de sundhedsskadelige stoffer PFAS i kroppen.

Der er flere steder ved den jyske vestkyst og den sjællandske vestkyst fundet PFAS i græsset, havskum og vandet ved kysten.

Det er derfor oplagt at teste surfere, der opholder sig meget i vandet.

Derfor er Region Nordjylland og Region Sjælland nu gået sammen om at teste de vestjyske surfere for PFAS i kroppen.

- Der er målinger, der har vist en enorm opkoncentreret mængde PFAS i havskum. Det er i den overflade af vandet og det skum, der piskes op, når der bliver surfet i bølgerne, siger Jakob Hjort Bønløkke, der er overlæge og klinisk lektor ved Aalborg Universitetshospital. Han skal være med til at lave de nye undersøgelser.

Surfer ligger ikke søvnløs

Alexander Bengtsen er surfer, og han er flyttet til vestjyske Vorupør for at surfe så ofte som muligt.

Han har godt hørt om, at der er er målt PFAS i havskummet.

- Jeg ligger ikke søvnløs over det, men efter, at der er kommet fokus på det heroppe i surfermiljøet det seneste halve år, er det da noget, man tænker over, siger Alexander Bengtsen og fortsætter:

- Da jeg var afsted i forgårs, slugte jeg en ordentlig omgang skum, og der ramte det mig lige "uha, der var noget med skummet". Men der er ikke noget, der er bevist endnu, så jeg fortsætter gladeligt med at surfe.

Surfer Alexander Bengtsen vil gerne lade sig teste for at hjælpe med at finde ud af, om surfere er særligt udsatte overfor PFAS-stoffer fra havskum. Men det er ikke sikkert, at han stopper med at surfe, hvis det er tilfældet. (Foto: © Sascha Hoecker)

Alexander Bengtsen vil gerne lade sig teste af forskerne, hvis han får det tilbudt. Men det er ikke sikkert, at et negativt svar ville få ham til at stoppe med at surfe i det vestjyske.

- Surfing er noget af det vigtigste her i livet for mig. Hvis en undersøgelse viser, at det er helt galt herude, vil jeg overveje det, men indtil da, vil jeg leve i min egen lille lyserøde bobel herude, siger Alexander Bengtsen.

Bekymret lokalbefolkning

Med en blodprøve vil forskerne undersøge om surferne har en øget mængde PFAS i kroppen.

- Vi forventer ikke at finde noget alarmerende, men vi ved det ikke, siger Jakob Hjort Bønløkke og fortsætter:

- Hvis surferne har en øget mængde i forhold til andre mennesker, der bor i samme område, skal vi undersøge, hvorfor det er sket. Er det, fordi de sluger havskum eller overfladevand, når de surfer? Det kunne man forestille sig, men vi ved det ikke.

Det er vigtigt at undersøge, ifølge Jakob Hjort Bønløkke, fordi resultaterne om øget mængde PFAS i havskum har givet bekymringerne hos nogle surfere og den lokale befolkning.

- Det vil hjælpe med at afklare denne bekymring og blive klogere på området. Der er forhåbentligt ikke noget at være bekymret over, og så kan vi afkræfte bekymringen, siger han og fortsætter:

- Hvis der bliver fundet en højere indhold af PFAS hos surferne, kan vi i stedet lave nogle råd til, hvad man kan gøre, og hvor man skal være særligt forsvarlig.

Det er Mads Duedahl, der blandt andet er formand for Danske Regioners Udvalget for klima og miljø, enig i.

- Det er vigtigt, at vi ved så meget som muligt om PFAS. Vi skal vide, hvor risikabelt, det er, og hvad det betyder for folkesundheden, siger Mads Duedahl.