Svært at udbrede nordjysk succes-spil til resten af landet

Selvom både Region Nordjylland og flere end 1200 folkeskoleelever anbefaler et spil, der skal øge interessen for erhvervsuddannelserne, så har udvikleren svært ved at nå igennem til resten af landet.

Efter de ældste elever fra en række nordjyske skoler prøvede spillet, siger 25 procent flere, at de nu overvejer en erhvervsuddannelse (arkivfoto) (Foto: © Colourbox, Colourbox)

Selvom en nordjysk virksomhed mener, den sidder med en stor del af løsningen på, hvordan man får flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, så holder det hårdt med at få det udbredt til resten af landet.

- Vi sidder med nogle helt fantastiske ting, som vi ved, kan give hjælp til alle regioner i resten af landet, siger kreativ direktør Andreas Mathew.

25 procent flere overvejer erhvervsuddannelse

Hans virksomhed By Mathew har udviklet spillet Survival Skills, som har vist gode resultater blandt de flere end 1200 nordjyske folkeskoleelever, som foreløbigt har afprøvet det.

- Man kan se, at det gør en forskel. De unge mennesker har både fået meget mere viden om erhvervsuddannelserne og en anden holdning til dem, siger Andreas Mathew.

De ældste elever på en række nordjyske folkeskoler har i tre dage prøvet kræfter med Survival Skills. Og det har fået 25 procent flere til at overveje en erhvervsuddannelse.

- Det her, det har altså rykket derude, siger projektkoordinator Lars Rye fra Nordjyske Erhvervsskoler.

Teori og praksis arbejder sammen

Med hjælp fra en tablet eller smartphone skal de unge skabe en helt ny verden med huse, veje og meget andet ved at bruge forskellige erhvervsfag.

- Eleverne har været meget optaget af den kombination af det virtuelle og så det at arbejde med noget praktisk. Det har vi tydeligt kunnet se, at de har syntes godt om, siger Lars Rye.

6 ud af 10 elever svarer efterfølgende, at Survival Skills har ændret deres syn på erhvervsuddannelser til det bedre.

Mange kender slet ikke erhvervsuddannelserne

Udfordringen er, ifølge Lars Rye, at mange unge slet ikke er klar over, at erhvervsuddannelserne findes.

- Gymnasiet kender de til, men de ved ikke som sådan, hvad en erhvervsskole er. Så det indgår ikke engang i overvejelserne om, hvad de skal vælge, siger projektkoordinatoren.

Og det var da også netop det manglende kendskab til erhvervsuddannelserne, der fik Region Nordjylland med på idéen, fortæller uddannelseskonsulent Louise Wagner.

- For mange unge mennesker i dag er kendskabet til erhvervsuddannelserne ikke særligt stort. Det er simpelthen ikke inde på nethinden hos dem på samme måde, som de gymnasiale uddannelser er, når de står og skal vælge, siger Louise Wagner.

Anbefaler spillet til hele landet

- Derfor har det været vigtigt for os at sætte det her projekt igang. Netop for at de unge på egen krop kan prøve nogle af de ting, som erhvervsuddannelserne går ud på, og derved give dem et bedre grundlag for at træffe et velfunderet valg efter folkeskolen, siger hun.

Lars Rye fra Nordjyske Erhvervsskoler mener, at andre regioner med fordel også kan bruge spillet.

- Jeg vil klart anbefale andre regioner og andre skoler uden for vores region at begynde på det her. For det er jo ikke en udfordring, vi kun har i Nordjylland. Den har vi i hele landet - at der er for få, der vælger en erhvervsuddannelse, siger Lars Rye.

Spiludvikler: Vigtigt for Danmark

Og selv om det indtil videre har været op ad bakke, trods de positive tilbagemeldinger fra alle dem, der har prøvet Survival Skills, så arbejder Andreas Mathew videre på at få andre regioner med på idéen.

- Vi sidder ikke kun med de kommercielle briller på, for så kunne vi lige så godt lave noget andet. Men vi synes, sagen er vigtig, også fremadrettet. Hvor er Danmark på vej hen og hvad skal der ske, siger den kreative direktør.

I dag vælger cirka 19 procent af de unge en erhvervsuddannelse, men regeringens mål er, at 25 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen.

I 2030 skal andelen være steget til 30 procent.