Svineproducent: Opdræt uden antibiotika er en god ide, men tilskud er nødvendigt

Tilskud til antibiotikafrie svin er afgørende for, at produktionen kan lade sig gøre.

Carsten Højholt producerer omkring 7.500 svin uden antibiotika om året. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Et nyt projekt skal undersøge, hvordan der opdrættes flere svin uden brug af antibiotika. Målet er, at der i 2021 er 1,5 millioner svin, som bliver opdrættet uden brug af antibiotika. I dag er der 200.000.

En af dem, som allerede opdrætter en del af sine svin uden brug af antibiotika, er Carsten Højholt, som har en gård lidt udenfor Frederikshavn.

Han startede produktionen op i 2016, fordi han fik et tilskud til produktionen.

- Startskuddet til at gå i gang med det her var, at vi fik to kroner ekstra per kilo, siger Carsten Højholt.

Tilskuddet blev givet af Danish Crown for at dække eventuelt ekstra arbejde, foder og en højere fravænningsalder, hvor smågrisene går længere tid hos soen.

Han opdrætter 7.500 svin om året uden brug af antibiotika, og han er glad for det nye projekt, som styres af Danish Crown i samarbejde med flere forskningsinstitutioner.

- Vi eksporterer til stort set hele verden, og vi skal have et godt ry i dansk svineproduktion. Jeg er overbevist om, at det om få år bliver en standard i dansk svineproduktion at producere på den her måde, siger han.

Danish Crown har siden sat tilskuddet ned, så Carsten Højholt nu får 1,5 kroner ekstra per kilo, men tilskuddet er altafgørende for, at han bliver ved med at producere svin på denne måde.

- Produktionen koster mere, så kødet skal også koste mere. Det er jo økonomien, som driver os. Får vi ikke tillægget, er jeg også bange for, at vi må ty til brug af medicin igen, siger han.

85 procent af de antibiotikafrie svin i Carsten Højholts produktion kommer til slagtning. Hvis dyrene bliver syge, får de antibiotika og går derefter over i den konventionelle produktion.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter