Svineproducenter taber millioner på slagterifusion

Ticans andelshavere taber penge på fusionen med Danish Crown. De største leverandører taber millionbeløb.

Ticans andelshavere mister penge på fusionen med Danish Crown. (© Colourbox)

Fusionen mellem slagterierne Danish Crown og Tican kommer til at koste svineproducenterne mange penge. For de største leverandører er der tale om millionbeløb.

Fusionsaftalen betyder, at Ticans andelshavere det første år får 25 øre mindre pr. kilo gris, de leverer, og 10 øre mindre det andet år.

- Sådan som økonomien er i svineproduktionen, så har hver eneste 10-øre meget stor betydning. Det betyder meget for dem, der skal levere, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

Svinebonde mister 1,2 millioner kroner

Det betyder, at en svinebonde, der leverer en gris på 85 kilo, det første år får 21,25 kroner mindre for den.

- Og det bliver til rigtig mange penge, når året er gået og man har afleveret hele sin leverance, siger Henrik Mortensen.

Henrik Jensen er svineproducent i Øster Uttrup ved Aalborg og andelshaver i Tican. Han mister 1,2 millioner kroner på fusionen.

- Det er jo mange penge for os. Jeg er skuffet over, at vores slagteriselskab har været i så ringe tilstand, at jeg skal give så mange penge for at skifte slagteriselskab, siger Henrik Jensen.

Kender endnu ikke konsekvenserne

Den nordjyske svineproducent regner dog med at kunne holde skindet på næsen.

- Vi må jo håbe, vi har sul nok på kroppen til at stå igennem. Det tror jeg da. Men hvad det får af konsekvenser, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger Henrik Jensen.

Selvom Henrik Jensen mister penge på fusionen, så mener han, det er det bedste af to onder.

- Det kunne jo være gået endnu værre. Vi kunne have mistet vores kapitalkonti, siger han.

Danish Crown og Tican oplyste tirsdag, at de slår sig sammen. I regnskabsåret 2013/14 havde Tican en omsætning på 5,2 milliarder kroner, mens Danish Crown i samme periode landede en omsætning på 58 milliarder kroner.