Svinkløv Badehotel havde ikke et sprinkleranlæg til brandslukning

Badehotellet blev bygget i 1925, og nye krav om brandsikkerhed gælder ikke med tilbagevirkende kraft.

Der findes i øjeblikket ikke regler for, at gamle bygninger skal have røgalarmer eller sprinkleranlæg. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Svinkløv Badehotel havde ikke et sprinkleranlæg til brandslukning. Hotellet blev bygget i 1925 og er derfor godkendt efter bygningsreglementet af 1925. Det fortæller Tommy Rise, der beredskabschef hos Nordjyllands Beredskab.

- Det er sådan med gamle bygninger, at fordi man ændrer i bygningsreglementet, så gælder det ikke tilbagevirkende. Konstruktionsmæssigt kan det ikke altid lade sig gøre, siger han.

Der er i øjeblikket ingen specifikke lovkrav for gamle bygninger om, at de skal indrettes med automatiske brandalarmeringsanlæg, røgalarmer eller sprinkleranlæg.

Beredskabschef Tommy Rise tror dog ikke, at sprinkleranlægget kunne have reddet hotellet.

- Vi ved jo ikke, hvordan branden er startet. Det er farligt at opstille teorier om sådan noget - især med de følelser, der er i det. Men umiddelbart tror jeg ikke, at et sprinkleranlæg kunne have reddet hotellet, siger han.

Branden i Svinkløv Badehotel bredte sig blandt andet via gamle hulrum i de gamle vægge, som i det her tilfælde virkede som skorstene og lavede brandspredning over hele hotellet på få sekunder.

- Der ville et sprinkleranlæg ikke have gjort en forskel, siger Tommy Rise.

Sprinkleranlæg bliver sat op i rum, hvor branden er synlig og i de rum, man opholder sig i.

Ingen kom til alvorligt til skade under branden, og beredskabschef Tommy Rise giver personalet på hotellet topkarakterer.

- De gjorde en kæmpe indsats, inden brandpersonalet kom frem, siger han.

Danske Beredskaber: Særlig indsats ved historiske bygninger

Interesseorganisationen Danske Beredskaber konstaterer i en pressemeddelelse, at Danmark mangler en ambitiøs plan for at forebygge brande ved historiske bygninger.

De henviser til, at Norge har en national forebyggelsesstrategi, hvor der en særlig indsats rettet mod landets kulturarv og historiske bygninger.

- Den type konkrete målsætninger har vi ikke i Danmark, og det er desværre med til, at vi ikke i tide får fokus rettet på at undgå tab af kulturværdier, som vi så forleden nat i Svinkløv, siger Jacob Christensen, der er formand for forebyggelse i Danske Beredskaber.

I øjeblikket arbejdes der på at lave en ny forebyggelsesstrategi på området, og Danske Beredskaber sidder blandt andre med ved bordet.