Syge søger råd om cannabismedicin

Patienter inviteres til cannabis-weekend. Kræftens Bekæmpelse advarer.

Leif har brugt cannabis som medicin, siden han for cirka 10 år siden ødelagde sin ryg i en arbejdsulykke. Da han i 2011 blev ramt af leverkræft - og fik at vide, at han skulle dø af det, var det for alvor cannabissen, der hjalp ham.

Kræftens Bekæmpelse advarer syge imod at bruge det euforiserende stof cannabis som medicin. Det er nemlig både ulovligt - og kan være farligt.

Meldingen kommer, fordi der i weekenden er et stort cannabis-arrangement på Egholm, hvor kræftpatienter og andre syge kan lære, hvordan de kan få glæde af stoffet.

- Vi aner ikke, hvad virkningen eller bivirkningerne er, advarer Jens Oluf Bruun Pedersen, der er overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.

Folk bør selv bestemme over deres krop

Jan Larsen fra Aalborg, der er er en af initiativtagerne til Cannabis-weekenden på Egholm, oplever dog, at mange syge har stor glæde af at bruge cannabis som medicin. Især cannabis-olie,der smøres under tungen, er populært:

- Der er nogle, der er rigtig glade for det. De mærker en forandring i deres liv og kan nogle gange slippe for noget af det medicin, deres læge har ordineret, siger han.

Jan Larsen mener, at folk selv skal bestemme over deres krop.

- Vores samfund skal acceptere, at folk har ret til at tage ansvar for deres egen helbredelse.

Cannabis er ulovligt

Men cannabis er et ulovligt rusmiddel i Danmark - også for syge, understreger Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse:

- Det kan påvirke ens psyke. Man taler om, at det er psyko-aktivt. Man kan blive skæv, få hallucinationer og så videre. Altså det, man medicinsk kalder en forgiftning, siger han.

I Danmark findes der to syntetisk fremstillede canabisprodukter, som er godkendt som medicin, men som meget få må bruge. Blandt andet en spray, der bruges under tungen, for at lindre spasmer hos sklerosepatienter - og en kapsel, som kan bruges til at lindre bivirkninger af kræftbehandling. Begge er syntetisk fremstillede - og mange syge giver udtryk for, at det ikke virker ligeså godt som rigtige cannabisprodukter.

Så hver dag bryder syge danskere loven, når de ryger eller spiser cannabis mod deres sygdom.

Spiser cannabis-olie

En af dem er 'Leif', en mand i 50'erne fra Aalborg, som er blevet ramt af leverkræft. Han spiser blandt andet cannabisolie, som han selv laver - men han hjælper også andre syge med at skaffe cannabis.

Leif har brugt cannabis som medicin, siden han for cirka 10 år siden ødelagde sin ryg i en arbejdsulykke. Da han i 2011 blev ramt af leverkræft - og fik at vide, at han skulle dø af det, var det for alvor cannabisen, der hjalp ham.

Ud over at drikke cannabis-the, indtager Leif blandt andet også en olie med THC, som er det psykoaktive stof, der findes i cannabis. Han laver selv sin olie af planter, som han selv dyrker i haven. Han gør det, selv om han godt ved at det er ulovligt.

Leif hjælper andre patienter

Det er på mirakuløs vis lykkedes Leif at blive cancerfri. Han tror selv, at det til dels skyldes cannabisen. Han har fået en række følgesygdomme efter kræften - og derfor bruger han stadig sin hjemmelavede medicin.

I dag hjælper Leif andre patienter med informationer om cannabisprodukter - de ringer flere gange om dagen for at få hans hjælp. Han hjælper også patienter med at skaffe cannabisolie.

Omkring 40 er tilmeldt weekenden indtil videre.

Facebook
Twitter