Sygeplejersker skal snakke samme sprog som læger

Flere hundrede hjemmesygeplejersker i Nordjylland har fået kursus i at kommunikere bedre med læger og falckreddere.

Udviklingssygeplejerske Charlotte Laubek ser gode perspektiver i efteruddannelsen af 350 hjemmesygeplejersker. (Foto: Klaus Videbæk © dr)

Ældre og andre borgere, der har behov for kontakt med sundhedsvæsnet, kan nu se frem til en mere overskuelig behandling.

Det skyldes, at Aalborg Kommune har sendt i alt 350 hjemmesygeplejersker på et to dage langt kursus, der skal gør dem i stand til at kommunikere bedre med læger og falckfolk og dermed også med patienten.

Når hjemmesygeplejerskerne er på besøg, kan de klare flere opgaver og virke som et effektivt led til borgerne. Dermed kan man måske undgå en indlæggelse.

- Det er meget mere trygt for borgerne. De kender mig godt i forvejen og bliver ikke så forvirrede, som hvis der eksempelvis kommer falckfolk udefra og skal måle alt muligt, siger hjemmesygeplejerske Ann Storm.

Snakker samme sprog

I hverdagen vil det gøre en markant forskel for borgerne, mener Charlotte Laubek, udviklingssygeplejerske i Aalborg Kommune.

- Har man fået en urinvejsinfektion eller lungebetændelse, er der kompetente sygeplejersker i Aalborg Kommune, der både kan varetage pleje og behandling, men som også kan lave akutte udredninger, der kan kvalificere den praktiserende læge til den bedst mulige behandling, siger hun.

Fordi hjemmesygeplejerskerne nu er klædt bedre på, skal borgerne ikke frygte at blive overset af det øvrige sundhedspersonale. Når situationen kræver det, er vejen til indlæggelse og kontakt med læger fortsat lige så god, fremhæver Charlotte Laubæk.

- Selvfølgelig skal de borgere, der har brugt for at blive indlagt, indlægges, men de, der kan behandles hjemme, skal vi beholde hjemme. Vi vil gerne undgå de komplikationer, en indlæggelse kan føre med sig, siger hun.

Uddannelsens af hjemmesygeplejerske evalueres løbende af Aalborg Kommune.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.