Syvsten

Fra driftig by til død by? Vi tog til Syvsten for at efterprøve påstanden om, at livet forsvandt, da motorvejen kom og førte næsten al trafikken uden om. Syvsten er også byen, hvor afdøde Flemming "Bamse" Jørgensen optrådte i 33 år.

  • Fredagsflækken var den 5.april SYVSTEN. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • De syv sten, der oprindeligt blev brugt som trafikchikane, og som i dag er placeret omkring flagstangen i byens anlæg. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • Inge Rasmussen, formand for idrætsforeningen, der kunne afsløre, at der også i 2014 bliver koncert med musikerne fra Bamses Venner og Stig Rossen som forsanger. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • Knud Erik Larsen, Vagn Andreasen og Søren Vad fortalte gamle anekdoter fra Syvsten. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • Svend Hansen, tidligere byrådsmedlem og far til borgmesterkandidat for socialdemokraterne i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • Niels Ove Westergård, Søren Vad og Erling Jensen tager imod diplomet, som formentlig bliver placeret i tørvejr i hallen. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • Syvsten Kro (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • De syv hvide granitblokke, der i dag symboliserer stenene, der lagde navn til byen. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)
  • P4 Nordjyllands Niels Kjeldsen interviewer landsholdsspiller og anfører for håndboldkvinderne i Lyngså, Bente Thomsen i de gode håndbolddage i slutfirserne. (Foto: Bent Paulsen © DR)
1 / 9

Syv hvide sten.

De er byen Syvstens vartegn og kilde til navnet på fredagens "flække" 5. april 2013.

De syv hvide sten præger både byens "byvåben" og rundkørslen over for kroen.

Allerede inden vognreporter Christine Nørgaard ankom til Syvsten, havde den første lytter ringet til Flækkofonen og hvisket os i øret, at byen var gået fra at være driftig til død.

I "gamle dage" var der masser af butikker i Syvsten, og store lastbiler drønede igennem byen dagen lang på landevej 180. Men da motorvejsetapen omkring byen åbnede i år 2000, forsvandt det meste af trafikken, og i dag er der ingen butikker i Syvsten.

Men til gengæld er Syvsten også byen, hvor afdøde Flemming "Bamse" Jørgensen optrådte i 33 år.

Flæksikon for Syvsten288 – ifølge tal fra 2011.

2. Hvor har byen sit navn fra:De syv sten.

3. Hvornår er byen fra:

1887 ifølge bogen Danske Stednavne.

4. Hvad er højeste punkt:

Lysanlægget ved stadion ved Syvstenhallen. Borgerne har selv cyklet sponsorpenge hjem til anlægget.

5. Byens samlingssted:

Syvstenhallen – om sommeren måske med konkurrence fra det nyopførte parkanlæg midt i byen.

6. Hvor får man ALT at vide:

Tidligere var det ved købmanden Vagn Andreasen, der stadig har ALT i sin sorte lommebog, bla. Fødselsdage og bryllupsdatoer; i dag er det på kroen og i hallen.

7. Hvad er den største arbejdsplads:

Syvsten Kro med fire fastansatte. Plus 12-14 deltidsansatte hjælpere, når kroen leverer meget mad ud af huset, som for eksempel til en 100-års fødselsdag lørdag.

8. Hvad er den største turistattraktion:

Igen må kroen på banen: Flere lokale peger på den som den største turistattraktion. Sammen med naturen, som siges at være smuk allerede 50 meter væk fra hovedvejen.

9. Hvad er byens slogan:

Et bud fra borgerforeningens formand Niels Ove Vestergaard: Syvsten – en god bosætningby. Hvilket redaktionen dog tillod sig at betvivle, eftersom tømrermester Niels Nyborg fortalte, at han har bygget det første nye hus i Syvsten i 26 år! I øvrigt et canadisk blokhus.

10. Byens kendisfaktor:

Afdøde folkekære Flemming ”Bamse” Jørgen optrådte i Syvsten i 33 år i træk. Prins Joachim indviede den motorvejsetape, som ifølge nogen både fjernede trafikstøjen og det driftige byliv fra Syvsten.

11. Flækkefaktor (antallet af rundkørsler og lyskryds):

To rundkørsler. Samt en lysregulering – men den ligger lige uden for byskiltet.

 

 

 

 

 

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea705860d9a1a444beaeahttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea11d860d9a1a444beac0http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea101860d9a1a444beabchttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea605860d9a1a444beae5http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea5fd860d9a1a444beae3http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea134860d9a1a444beac2http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea147860d9a1a444beac6http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:515ea13d860d9a1a444beac4

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk