Tænk om kaffekøb: Man kan aldrig vide sig 100 procent sikker

Det bedste man kan gøre er at købe miljøcertificeret kaffe, mener forbrugerrådet Tænk.

Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler man at købe certificerede produkter. Man kan dog fortsat ikke være 100 procent på produktionsvilkårene. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Når Hjørring Kommune og 19 andre danske kommuner køber kaffe, der kan være produceret under slavelignende forhold og af børn.

Det viser en rapport fra Danwatch.

Kaffen kan også ende på hylden i supermarkedet, så der er god grund til at se sig for, når der ryger kaffe i kurven, mener Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Hun anbefaler forbrugerne at købe kaffe, der er certificeret som eksempelvis FairTrade eller RainForrest Alliance.

- Det er det bedste, man kan gøre for at undgå, at det er produceret med børnearbejde eller miljøskadende pesticider. Man kan aldrig vide sig 100 procent sikker, og der er mange mellemled, men kontrollen er i hvert fald skærpet, siger hun.

Man kan dog også finde kaffe uden mærkning, hvor forholdene for arbejderne har været i orden, understreger Vibeke Myrtue Jensen.

- Det er rigtigt svært for firmaerne, og der er flere af dem, der er nævnt i rapporten, som faktisk stiller krav. De er ikke nødvendigvis klar over, hvilken plantage underleverandøren har benyttet sig af. Derfor kan det være rigtig svært at gennemskue, siger hun.

I Nordjylland kan blandt andet Hjørring gennem deres leverandør have købt kaffe, der ikke er produceret under ordentlige forhold.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.