Tager fra de store byer og giver til de små: Landsbyer får flere penge til de gode idéer

Statslige midler til byfornyelse bliver nu målrettet de helt små byer.

Per Sørensen fra borgerforeningen i Hvalpsund kan sagtens finde noget at bruge pengene på. For eksempel gavlen bag ham. (Foto: Anne-Frida Andersen © DR Nyheder)

En gammel, beskidt auktionshal. Et forurenet stykke jord. Og en grå kedelig gavl midt i byen.

Det kunne ligne en rigtig dårlig opskrift på en attraktiv landsby. Men det kunne også være en mulighed for at vende billedet og få flere spændende sider frem i lyset.

Sådan tænker de i limfjordsbyen Hvalpsund, som - ligesom de øvrige landsbyer i Danmark - nu får bedre betingelser for at få støtte til byfornyelse og nedrivning af faldefærdige huse.

- Den gavl, du ser her, vil vi gerne bruge til at byde vores gæster velkomne i byen med nogle lokale motiver, der illustrerer, hvad byen har at byde på, fortæller sekretær for byens borgerforening Per Sørensen og peger på muren bag ham.

Den kunne for eksempel prydes af motiver fra fiskerihavnen, shelterpladser i området eller færgen og færgekroen, mener han.

Fra i dag bliver statens midler til by- og landsbyfornyelse samlet i en ny landsbypulje.

Samtidig målrettes pengene, så de kun kan bruges i landsbyer med under 4.000 indbyggere.

Til gengæld må de større byer fremover klare sig selv.

Udvikling skal til

I Hvalpsund er der nok at bruge penge på, mener Per Sørensen.

Selvom der kun er 700 indbyggere, betyder sommerhuse og turister i området, at man holder liv i brugsen, og at man råder over ikke færre end ni små spisesteder.

Men skal stedet fortsat være interessant, kræver det, at der sker udvikling.

Derfor har man gennem de seneste år fået lavet en legeplads, en multibane og opholdssteder ved broerne ud til fjorden.

Og der kan være både gavlmalerier, udsigtsterrasser og udstillinger i fiskeauktionshallen på vej, hvis der kommer flere penge til.

- Hvis folk får en god oplevelse, når de kommer til Hvalpsund, og føler sig godt tilpas, så vender de også tilbage, siger Per Sørensen.

- Der er aldrig penge nok til det, vi gerne vil lave. Vi vil lave så meget som muligt og gøre vores by så attraktiv som muligt, fortsætter han.

Større byer har bedre chance

At de større byer nu får færre penge som følge af, at de små landsbyer skal have mere, er der delte meninger om.

Spørger man Peder Christian Kierkegaard (V), borgmester i Skive, sydøst for Hvalpsund, er det rimeligt nok.

I de større byer har man bedre mulighed for at rejse penge til projekter, mener han.

- Chancen for at lave byfornyelse med ren markedsøkonomi er langt større i de store byer, end den er i landsbyerne og de små lokalsamfund, siger Peder Christian Kierkegaard.

Færre midler samlet set

Hos Kommunernes Landsforening er man imidlertid mere skeptisk.

Her mener man, at der er tale om en spareøvelse, fordi der generelt bliver færre midler til byfornyelse.

I de større byer går der blandt andet penge fra renovering og nedrivning af sundhedsskadelige byggerier, fortæller Mette Jensen, kontorchef for Teknik og Miljø, Kommunernes Landsforening.

- Det er positivt, at der er det fokus på at skabe vækst og udvikling på tværs af Danmark. Udfordringen er, at vi stadig står med udfordringer i byzonerne, som de her midler også har været med til at dække. Nu bliver der samlet færre midler til at løse de opgaver, vi står med, siger hun.

Også seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet Jesper Ole Jensen ser fortsatte behov for midler til de større byer.

- Selvom der er vækst i de større bysamfund i Danmark, er der mange lommer rundt omkring, hvor der er byområder, som ikke følger med udviklingen. Så der er faktisk steder, der er lige så hårdt ramt som udkantskommunerne, siger han.

Venstre: Tiden har ændret sig

Hos Venstre afviser landdistriktsordfører Thomas Danielsen kritikken.

Han peger på, at meget har ændret sig siden 70’erne, hvor byfornyelsesmidler var med til at rydde op i gamle og slumlignende byggerier i de større byer.

- Der har været et massivt behov, for det har virkelig stået skidt til, især i hovedstadsområdet. Det er bare ikke der, hvor vi er i dag, siger han.

Færgen til Salling er et af flere udflugtsmål i Hvalpsund. (Foto: Anne-Frida Andersen © DR Nyheder)

Nu handler det om at få skabt bedre balance mellem land og by, mener Thomas Danielsen.

- Der er ikke slum i landsbyerne, men der er et bedre investeringspotentiale, hvor vi kan skabe større værdi for de samme penge, siger han.

Andet at byde på end hovedstaden

Tilbage i Hvalpsund ser Per Sørensen flere muligheder for at finde midler og ressourcer til de projekter, man gerne vil lave.

Det kan ske via fonde, lokale sponsorer eller ved frivillig arbejdskraft, som man har meget af i byen.

Men han er glad for, at flere statslige midler nu kommer landsbyerne til gode.

- Hvis man vil de små samfund og gerne vil have udflytning og liv i lokalsamfundene, så er det jo her, man skal lægge pengene. Vi har nogle andre ting at tilbyde, end København har, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk