Tagplader med asbest bliver solgt flittigt på nettet, selvom det er både ulovligt og farligt

Det overrasker flere af dem, der beskæftiger sig med det kræftfremkaldende stof.

Tagplader med asbest skifter hænder via nettet, men det er ikke lovligt. (Originalfoto @ Colourbox)

Det ligner et godt tilbud, men i virkeligheden er det ikke bare forbudt, det kan også være direkte farligt.

I flere annoncer sælger privatpersoner gamle tagplader med indhold af asbest på de to handelsportaler Gul og Gratis og Den Blå Avis (DBA).

Tilsyneladende uden at de ved, at de bryder loven.

- Nå, det var jeg ikke klar over, siger en af sælgerne, Michael Jacobsen fra Fredericia, da DR ringer og gør ham opmærksom på det.

Han har haft omkring 100 gamle B5-tagplader med asbest til salg, som er pillet ned fra en gammel stald med halmloft, og han havde set andre sælge tilsvarende plader på nettet.

- Det troede jeg faktisk gerne, man måtte, siger han.

Asbest blev i mange år benyttet i tagplader, da det i blanding med cement og vand er et meget holdbart materiale, der ikke kan brænde.

Men fibre fra tagplader med asbest kan også give kræft, hvis man får dem ned i lungerne, særligt den aggressive lungehindekræft. Derfor blev produktionen forbudt i 1988.

Det er ikke ulovligt at have et tag med tagplader med asbest – det har op mod 1,5 millioner tage i Danmark.

Man ønsker til gengæld at udfase brugen af dem, og derfor er det forbudt at bruge dem igen, hvis man har pillet dem ned.

"Når asbesttagpladerne ikke længere er installeret i en bygning, er det ikke lovligt at anvende dem igen. Det er heller ikke tilladt at markedsføre asbesttagplader", skriver Arbejdstilsynet i en mail.

På en enkelt dag kan DR dog finde mindst en håndfuld eksempler, hvor brugere på DBA og Gul og Gratis skriver, at de sælger asbestplader.

Derudover sælger flere tagplader, der kan indeholde asbest, uden at det er oplyst.

Har advaret mod asbest i årevis

Hos bygningsarbejdernes branchefællesskab BAT, hvor flere medlemmer ofte må løse opgaver med gamle tagplader, er man overrasket over, at tagpladerne sælges videre.

Jeg er rystet, siger formand for BAT Arbejdsmiljø og forbundssekretær for Blik og Rør Søren Schytte.

- Jeg er ikke sikker på, at hr. og fru Jensen er klar over, hvor farligt materialet er.

Også professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Torben Sigsgaard er skeptisk over for, at der i dag bliver solgt tagplader med asbest på nettet.

- Vi har jo advaret mod asbest i årevis, og det er forbudt alle steder i industrien, så det er overraskende, at der er nogen, der overhovedet kan finde på at genbruge asbestplader.

Fibrene spredes særligt, hvis man borer eller skærer i asbestpladerne, men det kan også ske, hvis man blot flytter rundt på dem.

Torben Sigsgaard minder om, at selv få fibre kan være skadelige, og at de er lumske, da lungehindekræft først udvikler sig mange år efter, at man har fået fibrene ned i lungerne.

- Det er noget, man først ser op til 30 år efter, at man har været udsat for asbestfibre, siger Torben Sigsgaard.

Han kalder det en lille, men alvorlig risiko ved håndtering af pladerne.

  • Brugte tagplader med asbest sælges eller gives væk på Gul og Gratis. (Foto: (Screenshot))
  • Også på DBA bliver tagpladerne sat til salg. (Foto: (Screenshot))
  • Priserne varierer. (Foto: (Screenshot))
  • I nogle tilfælde kan man ligefrem få penge for at tage imod de asbestholdige tagplader. (Foto: (Screenshot))
1 / 4

Michael Jacobsen siger, at han vil pille sin annonce ned igen, selvom tagpladerne ikke umiddelbart ser dårlige eller skadelige ud.

Arbejdstilsynet har efter DR's henvendelse gjort Gul og Gratis og DBA opmærksom på, at det ikke er tilladt at markedsføre eller genanvende asbesttagplader.

Hos DBA siger kundeservicechef Lene Kristensen, at man gør, hvad man kan for at komme handlen med plader til livs.

Men med 45.000 nye annoncer om dagen er det ikke altid nemt.

- Vi har nogle rigtig gode brugere, som tipper os, når de ser annoncer, som overskrider annonceringsreglerne. Vi får ikke ret mange anmeldelser på de her asbestplader, men de gange, hvor vi ser nogle, bliver de hurtigt fjernet fra sitet.

Efter at Arbejdstilsynet har gjort DBA opmærksom på problemet, kan man imidlertid stadig finde eksempler på annoncer med salg af asbestholdige tagplader.

Hvordan kan det ske?

- DBA er en markedsplads, hvor brugerne selv går ind og opretter annoncer. Så vi vil aldrig kunne undgå, at der kommer annoncer op med ulovlige varer. Men vi kan sørge for, at de hurtigt bliver fjernet, siger Lene Kristensen.

DR har også forsøgt at få en kommentar fra Gul og Gratis, der ikke er vendt tilbage på henvendelsen.

160 personer fik sidste år konstateret kræftsygdomme direkte relateret til asbest.

Overtrædelse af forbuddene mod genbrug af asbestplader kan straffes med bøde. Under særlige omstændigheder kan straffen forhøjes med fængsel i indtil to år.