Terapihund hjælper Nicolai til tandlæge

Autistiske personer kan finde ro i uvante rammer med særligt optrænede hunde.

Nicolai Christiansen på syv år har hunden med, når han skal til tandlæge. Så går det hele lidt nemmere. (Foto: PRIVAT)

Vores firbenede ven kan meget mere end at være et kæledyr.

Det ved man alt om i hjemmet i Aalborg Øst, hvor hunden Teis er en hjælp, når syvårige Nicolai Christiansen skal til tandlæge.

Nicolai er autist, og hunden gør, at han kan føle sig bedre tilpas, når han befinder sig i uvante situationer. Uden den kan det ikke lade sig gøre, fortæller Nicolais mor, Ditte Pedersen.

- Nu er vi nået til et stadie, hvor tandlægen kan få lov til at kigge og tælle tænder sammen med ham. Det kunne vi slet ikke før. Hunden giver ham en vis form for tryghed, siger hun.

Hunde har potentiale

Over for personer, der lider af fysiske eller psykiske udfordringer, bør vi i det hele taget overveje at bruge hunde mere aktivt i behandling og terapi, mener lektor i kognitionspsykologi ved Aalborg Universitet, Tia Hansen.

- Der er ingen tvivl om, at det at inddrage dyr i behandlingen har nogle potentialer. Måske især hunde, fordi vi har nogle særlige måder at forbinde os med den på, siger hun.

Hunden Teis er uddannet terapihund.

Derudover bliver hunde blandt andet brugt til genoptræning af personer med lammelser, til at besøge demente og så bliver der eksperimenteret med, at de kan hjælpe krigsveteraner med posttraumatisk stress.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.