Ti år efter start: Unge nyder godt af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse

Unge, der ikke kan klare sig i det almindelige skolesystem har gavn af STU-uddannelsen.

19-årige Anders Pejstrup møder en blanding af undervisning, værksteder og praktik på den særlig tilrettelagte ungdomsuddannelse. (Foto: Jesper Nørgaard © DR Nórdjylland)

Det giver god mening at have en speciel ungdomsuddannelse, der hjælper unge med sociale eller kognitive udfordringer med at tage næste skridt i tilværelsen.

Det tyder en ny evaluering af den særlig tilrettelagte ungdomsuddannelse STU på.

Uddannelsen blev oprettet i 2007 og har blandt andet været med til at rykke elevernes sociale, personlige og faglige kompetencer, hedder det i evalueringen, der er lavet af Epinion på vegne af Undervisningsministeriet.

En af dem, der har haft glæde af forløbet er 19-årige Anders Pejstrup, der påbegyndte et STU-forløb hos Projekt VIA i Aalborg for et år siden.

Han har tidligere haft svært ved at følge med i flere af fagene i skolen, men oplever at der er blevet taget godt imod ham på STU’en.

- Jeg synes, det er en fantastisk skole med søde elever og lærer. Det gode er sammenholdet og humøret, siger han.

På forløbet skifter eleverne mellem almindelige undervisning, arbejde i værksted og praktik, hvor de får lov at prøve deres færdigheder af i forskellige sammenhænge.

- Lige nu arbejder jeg på en sæbedispenser. Det er en stor opgave, forklarer Anders Pejstrup fra værkstedet.

Eleverne på Projekt VIA har typisk brug for at få undervisningen ind på en anden måde eller at få gentaget tingene flere gange end andre, og der er ofte behov for at få finpudset de sociale færdigheder og evnen til at arbejde sammen med andre.

Det har man brug for at lære i et miljø, hvor man kan være sammen med andre unge med lignende udfordringer, fortæller Jan Lodberg, projektleder hos Projekt VIA i Aalborg.

- Her kommer de ind i et ungdomsmiljø som på andre ungdomsuddannelser, og det er en ganske væsentlig del af deres udvikling, siger han.

Når de unge er færdige på forløbet hos Projekt VIA ender de typisk med et arbejde, som er tilpasset den enkelte, og hvor der er en eller anden form for støttefunktion.

Anders Pejstrup drømmer om en dag at kunne arbejde i lufthavnen eller måske hos en gartner.

- Jeg er flynørd, og jeg elsker at gå i haven, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.