Tidligere kostskoleelever får undskyldning fra politikere i Aalborg Kommune

Elever fra Gravenshoved Kostskole kan muligvis se frem til erstatning.

Gravenshoved Kostskole modtog fra 1964 til 1992 adfærdsvanskelige børn fra Nordjylland. (© PRIVATFOTO)

Rettelse: Det er blevet præciseret i hvilken årrække, at beretningerne om vold primært er fra.

Politikerne i Aalborg Kommune har på et byrådsmøde her til aften besluttet at give en uforbeholden undskyldning til de børn, der frem til 1992 blev sendt til Gravenshoved Kostskole i Sønderjylland.

Det sker, efter at tidligere elever har beskrevet, hvordan der blev brugt fysisk og psykisk vold over for eleverne på stedet. Beretningerne stammer primært fra 1970'erne til 1992, hvor Gravenshoved lukker.

Historierne har eksempelvis omhandlet tvangsfodring, voksne der sætter sig på elever med et knæ i ryggen eller kaster elever ind i vægge eller møbler, ufrivillige godnatkys fra mandlige pædagoger - og i få tilfælde seksuelle overgreb, som blandt andet Nordjyske har beskrevet udførligt.

Ud over en undskyldning vil byrådet have iværksat en ny advokatvurdering, der skal give svar på, om der kan udbetales erstatning eller godtgørelse til eleverne.

Gravenshoved Kostskole lå ved Christiansfeld i Sønderjylland, men blev drevet af Nordjyllands Amt og modtog fra 1964 til 1992 børn fra Nordjylland, der havde en adfærd, som ikke passede ind i de almindelige skoletilbud.

Undskyldning uden forbehold

Det var i oktober 2021, at 31 tidligere elever stod frem og fortalte om en virkelighed med frihedsberøvelse, overvågning, magtmisbrug, fysisk og psykisk vold og krænkelser i en klage til Aalborg Kommunes skoleforvaltning.

Og det er på det grundlag, at politikerne nu giver en undskyldning, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S):

- Vi har et hundrede procent enigt byråd, som er enige om to ting. For det første vil vi gerne give en uforbeholden undskyldning til eleverne fra Gravenshoved for de ting, de er blevet udsat for. Det var ikke rimeligt, og det skulle de ikke have været udsat for i Aalborg Kommunes varetægt.

- Nummer to, vi har ikke mulighed for at udbetale erstatning med den lovhjemmel, der er på nuværende tidspunkt. Vi skal have afklaret, hvordan det her stiller sig rent juridisk, og om vi har mulighed for at udbetale erstatning.

Erstatning kan trække ud

Rådmand for børn og unge i kommunen Morten Thiesen (K) siger, at der blev ført tilsyn med kostskolen fra Aalborg Kommunes side, men at man kan konstatere, at det ikke var nok, når man efterfølgende hører, hvad der er foregået.

- De hændelser, som børnene blev udsat for dengang, var ikke acceptable, og så er man nødt til at sige undskyld, hvis man er et ordenligt menneske.

- Vi fejlede som organisation, når vi havde en skole, der fungerede så dårligt, siger han.

Siden de første 31 elever stod frem, har over 100 eleverne meldt sig med beretninger, og Syd og Sønderjyllands Politi har efterforsket mere end 150 sager fra Gravenshoved.

På grund af forældelse vil ingen af de tidligere ansatte på kostskolen dog blive retsforfulgt.

Nu kan flere af eleverne håbe på erstatning fra kommunen i stedet.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) tør dog ikke gætte på, hvornår kommunen har et overblik over, hvad der skal ske.

- Der er ingen tvivl, om at det ikke er noget, som der kommer en konklusion på i morgen. Men jeg synes også, det er utrolig vigtigt, når vi står med en sag af den her karakter, at det gøres på en ordentlig måde hele vejen igennem, og at vi får et solidt grundlag at stå på.