Tidligere ledende medarbejder i en af Danmarks største banker erkender svindel for 20 millioner kroner

Pengene er ifølge medarbejderen brugt på luksusrejser, biler, tøj og dyr vin.

Spar Nord har mere end 1.600 medarbejdere og 58 lokale banker. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

En bedragerisag har rystet et af landets største pengeinstitutter.

En tidligere ledende medarbejder i Spar Nord har erkendt, at han gennem en periode fra 2005 til 2020 svindlede banken for 20 millioner kroner.

Gennem de 15 år sendte han falske fakturaer til Spar Nord fra firmaer, han selv ejede. Fakturaerne blev sendt til områder i banken, han selv var direktør for.

- Det er sket på en måde, hvor der er faktureret for ting, som er normale inden for det forretningsområde. Det kunne være strategi og analyse eller kundetilfredshedsmålinger. Så der var sådan set ikke noget, der fik alarmlamperne til at blinke, siger den administrerende direktør i Spar Nord, Lasse Nyby.

Igennem årene er det blevet til omkring 200 falske fakturaer.

DR har uden held forsøgt at få en kommentar fra den tidligere ledende medarbejder.

Men til mediet Finans har vedkommende forklaret, at pengene er blevet brugt på luksusrejser, biler, tøj og dyre vine. Desuden har han forklaret, at bedrageriet skyldes en psykisk lidelse.

Den tidligere medarbejder er gået personligt konkurs.

Bank kalder det en 'enlig svale'

Den ledende medarbejder spillede i sin tid en vigtig rolle i Spar Nord, der i dag er Danmarks femte største bank med 440.000 kunder.

Sagen blev opdaget, efter medarbejderen forlod banken i 2020. En mindre del af bedraget er også sket med vedkommendes firmakort.

Opdagelsen fik Spar Nord til at igangsætte en række tjek for at sikre sig, at der ikke skete lignende ting blandt bankens andre ledende medarbejdere, fortæller Lasse Nyby.

- Vi gjorde det, at vi lod vores interne revision lave et tjek på, at der ikke var andre ting i banken, hvor de samme lamper blinkede. Man gennemgik simpelthen samtlige ledende medarbejderes udbetalinger på deres MasterCard-kort, som også var en del af svindlen, siger Lasse Nyby.

- Desuden gennemgik man også en række fakturaer for at se, om der var noget, der lignede det her. Det var der heldigvis ikke, det var en enlig svale.

Spar Nord har politianmeldt personen for bedrageri.

- Der er nu også blevet sat nogle langt lavere grænser for, hvad man kan godkende af fakturaer og udlæg på egne kreditkort, fortæller Lasse Nyby.

Lasse Nyby, direktør Spar Nord (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Har du en kommentar til de af jeres bankkunder, som måske tænker, om I passer godt nok på deres penge?

- Heldigvis er det ikke en sag, som går ud over kundernes penge. Det her er ikke et svigt i vores banksystemer. De fungerer lige så betryggende, som de har gjort hidtil. Det her er et svigt i vores indkøbsfunktion. Det er selvfølgelig så bankens aktionærer, som er kommet til at betale de 20 millioner kroner, vi er blevet svindlet for, svarer Lasse Nyby.

Ekspert: Virksomheder og ledelser vil blive efterset

Selv om den aktuelle sag fra Spar Nord bank viser, at tillid kan misbruges, er det vigtigt stadig at kunne have tillid til ledende medarbejdere i bankerne. Det mener bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet.

- Det skal selvfølgelig være de rigtige betroede medarbejdere, og de må ikke have de defekter, at de stikker hænderne ned i kassen til eget formål. Men de skal kunne agere ofte rigtig hurtigt og meget fleksibelt.

Lars Krull mener heller ikke, at Spar Nord i udgangspunktet har gjort noget forkert ved at have tillid til den tidligere medarbejder, som har haft flere nøgleroller i banken. Blandt andet i forhold til bankens strategi.

- Medarbejdere på meget højt niveau nyder generelt meget, meget stor tillid. Det er klart, at han har haft dispositionsretten over midler, som var budgetteret til de her formål, siger Lars Krull.

Han tror, at sagen fra Nordjylland giver stof til eftertanke i flere dele af det danske erhvervsliv.

- Hvis man er samme virksomhedstype, så tænker man jo, om der her kunne være sket hos en selv. Selvfølgelig vil der være nogle virksomheder og ledelser, som bliver efterset i den kommende periode.