Tina har skruet ned for varmen og fået halveret sin aconto-regning

Energiselskaber er klar til at sænke aconto-beløb, men advarer mod risiko.

Tina Sørensen-Christensen fra Hune har fået sænket sit aconto-beløb på gas, fordi familien har skruet helt ned for forbruget. (© DR)

Hjemme hos Tina Sørensen-Christensen og hendes mand i nordjyske Hune bliver der sparet på gassen denne vinter.

Parret har købt en brændeovn, brusebadene er kortere, og der bliver slet ikke tændt for gulvvarmen.

Og netop fordi de har så stor fokus på deres forbrug, har energiselskabet Evida indvilliget i at sænke det aconto-beløb, de betaler for at få gas til det fyr, de købte for bare et år siden.

Fra godt 14.000 til 7.200 kroner i kvartalet.

- Jeg vil hellere have pengene stående på vores egen konto frem for på deres. Vi vil gerne have lidt gemt til side til dårligere tider, siger Tina Sørensen-Christensen.

Flere selskaber siger ja

Og det er familien fra Hune ikke ene om. DR Nyheder har talt med flere energiselskaber, der bliver bedt af kunder om at sænke aconto-beløbet, fordi de er begyndt at spare på gas, strøm og varme.

- Hvis der er tale om en vedvarende ændring, vil vi gerne lave et nyt aconto-beløb, så de får en billigere regning, siger Christian Ruhe, der er kommerciel direktør i energiselskabet Norlys.

- For os er det vigtigt, at aconto er så retvisende som muligt, så kunden ikke får en stor ekstraregning på den næste faktura, siger kommerciel direktør Christian Ruhe fra Norlys. (© DR)

Aconto-regningen er det beløb, som selskabet forventer, man vil bruge på energi i løbet af en måned eller et kvartal.

På et tidspunkt får man altså pengene tilbage, hvis man bruger mindre end forventet. Men hvis man vil have beløbet sænket her og nu, kræver det, at man holder fast i sine nye, gode vaner, understreger Christian Ruhe.

- For os er det vigtigt, at aconto er så retvisende som muligt, så kunden ikke får en stor ekstraregning på den næste faktura, siger han.

Den næste regning bliver større

Samme melding kommer fra Forbrugerrådet Tænk og direktør Mads Reinholdt.

- Det kan være en god løsning at få sat aconto-beløbet ned, hvis man har et markant lavere forbrug end det, der bliver opkrævet, siger han.

- Men det er ikke en løsning, hvis man har problemer med at betale regningen, for så risikerer man bare, at den næste regning bliver endnu større, påpeger Tænk-direktøren.

I Hune har Tina Sørensen-Christensen og familien tænkt sig at holde gas-forbruget helt i bund, så de ikke overskrider aconto-beløbet.

- Medmindre prisen på gas stiger endnu mere, så er jeg ikke bange for at få en større regning. Men hvis det sker, så er det os selv, der har ansvaret, siger hun.