Tjekkiske Krystina måtte droppe danskundervisningen: Det er jo vanvittigt dyrt

Ny egenbetaling får studerende til at takke nej til danskundervisning.

Krystina Kunscová mener ikke, at hun har råd til at betale for sprogundervisning i Danmark. (© PRIVATFOTO)

22-årige Krystina Kunscová kom til Danmark fra Tjekkiet i august sidste år for at læse en masteruddannelse på Aalborg Universitet.

Hun forstår allerede en del dansk, og hun kan præsentere sig selv og fortælle lidt om sin familie. Men hun vil gerne kunne meget mere.

- Jeg planlægger at blive her, og jeg synes, at man skal kende sproget i det land, man lever i, siger hun.

Det er dog ikke helt så nemt, som det har været.

Førhen kunne studerende og andre udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, modtage gratis danskundervisning på landet sprogskoler.

Men siden juli er elever, der deltager i undervisningen, blevet pålagt brugerbetaling, så det nu koster 2.000 kroner per modul.

For at bestå alle seks moduler i et forløb kan prisen løbe op i 12.000 kroner, og det er formentligt en væsentlig del af grunden til, at antallet af kursister på sprogskolerne på et halvt år er dykket med mere end 10.000 personer.

Derfor må Krystina Kunscová nøjes med de dansktimer, hun kan få på universitetet.

- 2.000 kroner for et modul er jo vanvittigt. Selvom jeg arbejder og får SU, er det stadig for meget. Jeg får ikke nogen penge fra mine forældre og med de leveomkostningerne, der er i Danmark, er det simpelthen bare for mange penge. Jeg har ikke råd til det, siger Krystina Kunscová.

Dansk er et krav fra virksomhederne

Når hun er færdig med sin uddannelse (Innovation, Knowledge and Economic Dynamics), vil hun finde et job her i landet.

Og der er det vigtigt at kunne sproget, har hun erfaret.

- Jeg har allerede talt med mindst ti selskaber på jobmesser i Aalborg og Aabybro. Seks eller syv af dem sagde, at dansk var vigtigt. Jeg skulle kunne forstå kontrakter og også være klar til at bruge dansk i dagligdagen, fortæller Krystina Kunscová.

Hos Dansk Erhverv ærgrer man sig ligeledes over, at sprogundervisningen ikke længere er gratis.

Det siger uddannelses- og forskningspolitisk chef Mads Eriksen.

- Danmark bruger allerede mange penge på at give internationale studerende en gratis uddannelse. Det er ærgerligt, at vi ikke giver dem det sidste nyk.

Ændring kan komme på tale

Aftalen om at indføre brugerbetaling blev stemt igennem Folketinget med tilslutning fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Venstre.

Hos Socialdemokratiet forsvarer integrationsordfører Mattias Tesfaye ordningen og henviser til, at man efter Udlændinge- og Integrationsministeriets skøn vil kunne spare cirka 150 millioner kroner om året, som så kan bruges andre steder.

Også ministeren på området Inger Støjberg (V) mener, at lovændringen har gavnet.

Hun gør opmærksom på, at kommunerne fortsat betaler den største del af udgiften til undervisningen, og mener, at mange udlændinge vil tage danskkurser, selvom det nu koster penge.

- Men det er klart, at vi skal holde øje med det her, for vi har en stor interesse i, at nogle af de studerende, der kommer til Danmark, rent faktisk også bliver her efter endt uddannelse. Det er jo dygtige folk, og dem har vi altid brug for, siger hun.

- Jeg vil ikke afvise, at der kan blive ændret på det, men det står ikke lige for i dag, tilføjer hun.

Hvor galt skal det stå til, før I går ind og ændrer på det?

- Jeg kan i hvert fald sige det sådan, at vi holder øje med det. Det vigtige er jo, at de studerende, der kommer hertil, lærer dansk, så de også kan blive her efter endt studie. Derudover er det selvfølgelig helt afgørende, at de østeuropæere, der kommer hertil for at arbejde, får så meget sprog med sig, at de kan klare sig og blive en del af en almindelig dansk hverdag.

Vil ikke gentage fortidens synder

Ved De Danske Sprogcentre er formand Lars Nordbord bekymret for, om man kommer til at gentage mønstret fra 1960’erne og 1970’erne, hvor mange tyrkiske gæstearbejdere ikke fik lært dansk og var svære at omskole til andre jobs, da de blev ældre og nedslidte.

Men det kommer ikke til at ske, siger Inger Støjberg.

- Vi skal ikke gentage fortidens synder. Jeg lytter meget til universiteterne og erhvervslivet for netop at undgå det. Jeg kan bare sige, at vi følger det nøje, siger hun.

Tjekkiske Krystina Kunscová vil genoverveje undervisning på sprogskolen, hvis prisen bliver sat ned.

Til for eksempel 500 kroner for et modul.

- Det kunne være en rimelig nok pris, siger hun.

I 2016 var der 22.100 udenlandske studerende i Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk