Tømrerelever kan ikke få lærlingepladser: ‘Man er mere effektiv ude ved en mester’

Mange byggefirmaer får ikke nok nye ordrer, og derfor søger de ikke lærlinge.

I Nordjylland er antallet af nyoprettede lærepladser for tømrer og murer faldet med 50 procent på et år. (Foto: © Asta Pil Heltborg, DR)

Der er brug for flere faglærte håndværkere i Danmark.

Men der mangler lærlingepladser til vores kommende håndværkere.

Derfor er det ikke nemt at få en læreplads i Nordjylland for tiden. Der er nemlig ikke nok byggefirmaer, der søger lærlinge.

Her mangler 47 tømrerelever fra EUC Nord i Hjørring lige nu læreplads. Normalt mangler fem til ti elever læreplads.

- Jeg har kæmpet hårdt. Der er mange steder, hvor der allerede er optaget. Der er også mange elever, der søger på samme tid, så det er ikke altid, at man er heldig, siger Jonas Kallehauge, der er tømrerelev ved EUC Nord og på jagt efter en lærlingeplads.

50 procent færre lærepladser

Det er særligt i Nordjylland og Midtjylland, der mangler lærepladser for tømrer og murer.

I Nordjylland er antallet af nyoprettede lærepladser fra november 2021 til november 2022 faldet med cirka 50 procent.

I Midtjylland er der 23 procent færre nyoprettede lærepladser i samme periode. Det viser tal fra Brancheorganisationen SMV Danmark.

Og det mærker Jonas Kallehauge. Han er lige nu i skoleoplæring, hvor de laver forskellige tømreropgaver i værkstedet på EUC Nord.

Men det er ikke helt det samme som at være lærling i et firma, mener Jonas Kallehauge.

- Det er anderledes at være i skoleoplæring. Der er ikke det samme fællesskab eller det samme tempo i arbejdet. Min personlige mening er, at man er mere effektiv ude ved en mester. Her er det for real, det er rigtigt og det er nu, det skal gøres. Der er ikke tid til pjat, siger han.

Færre opgaver, færre lærlinge

Brancheorganisationen SMV Danmark anslår, at der vil forsvinde 10.000 faglærte fra arbejdsmarkedet om året frem mod 2030, hvis der ikke er sker noget drastisk.

Derfor kan det virke paradoksalt, at der er elever både hos EUC Nord og Tech College Aalborg, der ikke kan få en læreplads.

Problemet er, at byggefirmaerne har mindre at lave end normalt.

- Konjunkturerne vender, og der er lidt mindre at lave i byggeriet, end vi har set de seneste år. Dermed er der færre ansatte, siger Michael Jørgensen, der er formand for DI Byggeri i Nordjylland og direktør for NCO Byg Aars.

Michael Jørgensen fortæller, at et lille firma med en mester og tre ansatte eksempelvis ikke kan tage det samme antal lærlinge som normalt.

- På grund af usikkerheden og lidt færre opgaver kan det være, at de fravælger en ekstra lærling, siger Michael Jørgensen.

Lærlinge er vores fremtid

Torben Carlsen fra Dansk Byggeri i Vendsyssel ser en lignende tendens, hvor der mangler lærepladser på grund af færre opgaver. Der er særligt kommet færre private kunder til tømrere og murere.

- Hvis de firmaer, der primært er baseret på private opgaver, ikke har arbejde og må sende svendene hjem, så tager de ikke nye lærlinge ind. Det er ærgerligt, for vi har brug for de unge mennesker i alle håndværksfagene, siger Torben Carlsen.

Derfor kommer der også en klar opfordring til, at firmaerne tager alle de lærlinge ind, de overhovedet kan.

- Lærlingene er vores fremtid. Det er os arbejdsgivere, der har den største interesse i og forpligtelse til at sikre fremtiden, siger Michael Jørgensen og fortsætter.

- Men vi er også nødt til at have de nødvendige opgaver ind, så vi kan gøre dem faglærte. Så det er klart, at det vil vige på elevindtaget, når der er mindre at lave i byggefirmaerne.

Hos Jonas Kallehauge fra EUC Nord lever håbet om en læreplads endnu.

Skolen har hjulpet ham med en praktik hos et byggefirma, hvor han i første omgang skal være en uge.

- Så må jeg arbejde hårdt og håbe på at få en læreplads der, siger Jonas Kallehauge.