Tom dropper at udleje sine sommerhuse: 'Man kan jo ikke desinficere et helt hus'

Udlejningsbureauer har ekstra fokus på rengøring under coronakrisen.

Sommerhuse bør holdes i karantæne i tre til fire dage, inden nye gæster kan flytte ind, mener Tom Ringtved fra Aalborg, der selv har annulleret udlejninger på sine to sommerhuse. (Foto: PRIVATFOTO)

Egentlig havde Tom Ringtved udlejet begge sine to sommerhuse ved Tranum Strand i Nordjylland i

påsken
.

Men af frygt for coronasmitte har han valgt at annullere alle udlejninger i hele april og maj måned.

For en sikkerheds skyld.

Der er plads til otte mennesker i Tom Ringtveds sommerhus ved Tranum Strand i Nordjylland, så der overskrider gæster ikke forbuddet mod at være mere end 10 personer samlet. Alligevel nægter han at udleje det af frygt for corona-smitte. (Foto: PRIVATFOTO)

- Så kan jeg i hvert fald sove roligt om natten, siger han.

Han mener, at sommerhusbureauer generelt tager alt for få forholdsregler for at forhindre smitte af coronavirus, når

lejere
overtager sommerhuse efter hinanden.

Han er bekymret for, om gæster eksempelvis får vasket ordentligt op, lige op til at de skal forlade huset.

- Der kommer jo nye

lejere
senere på dagen, som skal starte deres ferie med at spise af det porcelæn, som nogle andre måske ikke har vasket alt for godt, påpeger han.

Der kan gå ned til fire timer, fra én familie forlader sommerhuset, til en ny familie flytter ind. Det er uforsvarligt, mener Tom Ringtved.

- For mig at se er der kun én ting at gøre, nemlig at holde sommerhuset i karantæne i nogle dage, så virus dør af sig selv. For man kan jo ikke decinficere et helt hus, siger han.

Afspritter fjernbetjeninger og kontakter

Flere udlejningsfirmaer gør mere ud af rengøringen end normalt. Blandt andre bureauet Dancenter, der råder over 6.500 feriehuse i hele Danmark.

- Vi afspritter blandt andet fjernbetjeninger, kontakter og så vidt muligt de overflader, vi kan komme til, siger direktør Kim Holmsted.

Det samme gælder Købmand Hansens Feriehusudlejning, der administrerer 800 sommerhuse i Henne Strand.

Her er rengøringspersonalet også blevet udstyret med gummihandsker og ekstra desinfektionsmiddel, ligesom det er blevet instrueret i at bruge mere tid på at gøre det enkelte hus rent.

- De har fået at vide: Brug nu bare den tid, der skal til. Så er I sikre på, at I når hele vejen rundt, siger bureauleder Lars Ravnholt.

Lars Ravnholt fra Købmand Hansens Feriehusudlejning har oplevet danskere, der har kontaktet dem for at høre, om sommerhusene har været beboet før dem. (Foto: DR Syd)

Gæster gør selv ekstra rent ved ankomst

Hos

Nordens
største feriehus-udlejningsportal, Cofman.com med base i Herning, opfordrer de også deres gæster til at medbringe sprit og selv gøre ekstra rent, når de ankommer til huset.

- Vi kan aldrig love, at det er lige så rent som en hospitalsstue for eksempel, siger direktør i Cofman.com Søren Christian Rix.

- Så hvis man giver huset en ekstra runde, når man ankommer, så ved man, hvad der er gjort, og hvor det er gjort.

Cofman.com tilbyder også, at sommerhusgæster kan kontakte portalen for at finde ud af, hvornår de seneste gæster rykkede ud. De anbefaler, at gæsterne vælger et sommerhus, hvor der ikke har boet nogen i tre dage.

Men hos Dancenter er det ikke realistisk med eksempelvis tre dages karantæne, vurderer direktør Kim Holmsted.

- Inden det her blev lukket ned, havde vi en masse bookinger, så hvis jeg skulle praktisere det, ville det kræve, at jeg skulle ringe til de gæster, der er tilbage og sige, at de får kortet en dag eller to af deres ophold, fordi vi skal gøre klar til de andre gæster, der kommer ind.