Tosprogede børn taler hurtigere og bedre dansk, når forældrene hjælper

Lektielæsning med forældrene gør tosprogede børnehavebørn bedre og hurtigere til at tale dansk, viser pilotprojekt.

Ribwan Mohammed læser om krokodiller og andre dyr sammen med sprogvejleder Tinna Andersen . (Foto: Simon Brix Frederiksen DR Nordjylland)

Når tosprogede forældre spiller en aktiv rolle og selv øver dansk med børnene hjemme i køkkenet, så bliver de små hurtigere og bedre til at tale sproget.

Det er en af erfaringerne fra Aalborg Kommune, hvor man de seneste to år har haft øget fokus på det danske sprog blandt børnehavebørn.

Seks-årige Nyan er et af de børn, der gennem 12 uger har deltaget i et sprogkursus sammen med andre børnehavebørn. Det var et krav, at hendes mor, Avin Sabah, hjalp hende med at øve dansk derhjemme.

- Det har været en god måde, og jeg er meget tilfreds med, hvad der er sket med hende, siger moderen.

Ved hjælp af sange, rim og lege i tre timer hver uge med kommunens sprogvejleder er datteren blevet så god til dansk, at hun nu uden problemer går i 0.klasse.

Og Nyan er ikke den eneste.

Fagforeningen BUPL har gennemgået 57 sprogvurderinger fra børn, der har deltaget i forløbet, og konklusionen er, at børnenes dansk i gennemsnit er forbedret med 11 til 26 procentpoint.

- Flere af børnene har lært mere dansk på 12 uger, end de normalt gør på de et til to år, de er i børnehaven, siger sprogvejleder Tinna Andersen.

Ifølge hende er det helt afgørende, at forældre, børnehavens personale og sprogvejledere er sammen om at hjælpe børnene.

- Nu har vi for eksempel noget om dyr og vand, hvor børnene først synger om det i børnehaven, så hører de ordene i vores tema, og til sidst har de det med hjemme hos forældrene, siger sprogvejlederen.

Når materialet kommer med hjem, så bliver det typisk oversat, så forældre får forklaret på deres modersmål, hvad det egentlig handler om.

- Det er slet ikke noget problem, at forældrene ikke taler flydende dansk. Men faktisk hører vi fra mange af forældrene, at de lige pludselig lærer mange danske ord fra deres børn, siger hun.

Forløbet har indtil nu været et pilotprojekt, men Aalborg Kommune overvejer at gøre det permanent.

Facebook
Twitter