Trængte landmænd er for dårlige til at bede om hjælp

Det er ofte for sent at løse problemerne, når først stakken af ubetalte regninger har vokset sig stor og banken overvejer at smække kassen i.

Ifølge prognoser fra Jyllands tre store landboforeninger vil samtlige svineproducenter i gennemsnit tabe mere end en million kroner i år. Det er mere end dobbelt så meget som sidste år (arkivfoto) (© Colourbox)

- Vi er klar til at flytte, men nu må vi se, hvad der sker.

Sådan siger svineproducent Ove Ramsgaard Munk fra Svenstrup ved Aalborg.

Han er en af de mange landmænd, der kører med store underskud og er i økonomiske problemer, som de ikke selv er i stand til at komme ud af. Måske fordi de beder om hjælp for sent.

Flyttekasserne er hentet

Hos Ove Ramsgaard Munk står flyttekasserne klar. Hans bank har fuldmagt til at sælge gården når som helst. Men han ved ikke hvornår, eller om de trækker stikket.

- Det er ganske forfærdeligt. Det skal man ikke ønske at stå i den situation, siger svineproducenten.

Ove Ramsgaard Munk har søgt assistance hos sin advokat, men problemerne har stået på så lang tid, at han nu er svær at hjælpe.

- Det gør jo, at mulighederne for at agere og ændre situationen er vanskelig, siger Rune Hyllested, der er advokat og administrerende partner hos STORM Advokatfirma i Aalborg.

For sent at hjælpe når samarbejde er ødelagt

Ifølge ham kommer landmænd generelt for sent for at søge hjælp.

- Når de først er kommet i det røde felt, så har de typisk mistet det gode samarbejde med bank og kreditforening, siger advokat Rune Hyllested.

- Og de har typisk mistet det gode samarbejde med leverandørerne og det gør, at det tillidsbånd, der skal være for at finde gode positive løsninger, er brændt, siger advokaten.

Det er en kultur, der skal ændres

Formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, ville ønske de kriseramte landmænd var bedre til at rette blikket indad.

- Jeg tror stadig, man har den kultur i sig, at vi er selvstændige og vi har verdens bedste job. Og vi vil hellere arbejde os ud af det end at involvere en hel masse, siger Niels Vestergaard Salling.

Svineproducent: Vi drukner hvis vi ikke svømmer videre

Ove Ramsgaard Munk har boet på gården i Svenstrup siden 2001. Han bor der med sin kone og tre børn, så det er hele familien, der lever i usikkerhed.

- Vores situation er som hvis du svømmer ude på åbent hav. Du kan ikke se land, men hvis du holder op med at svømme, så drukner du, siger familiefaderen.

Budskabet om at han har søgt hjælp for sent nager.

- Det synes jeg da er meget ærgerligt først at få det at vide nu. Men man kan jo altid være bagklog, siger Ove Ramsgaard Munk.

Krisen fortsætter i 2015

Helt nye prognoser fra tre af Jyllands store landboforeninger viser, at samtlige svineproducenter i gennemsnit vil tabe mere end 1 million kroner i år. Det er mere end dobbelt så meget som sidste år, hvor hver svinebonde i gennemsnit satte godt 400.000 kroner til

Facebook
Twitter