Tre tilskuere skubbede strandet hval fri

En 8-10 meter lang hval har forvildet sig dybt ind i Mariager Fjord.

Hvalen ligger ganske få meter fra kajen i Hobro. Privatvideo: Kaj Kristensen.

Der udspiller sig i disse timer noget af et maritimt drama. En stor hval er nemlig svømmet ind i Mariager Fjord og har i mange timer ligget helt inde i Hobro Lystbådehavn på kun halvanden meters dybde.

Men efter at være søgt helt ind til kajen er hvalen nu kommet fri, da en kvinde og to mænd hoppede ned i det iskolde vand og skubbede den fri af bunden. Èn af dem var 23-årige Daniel Kristensen fra Mejlby, der bagefter stod rystende af kulde.

- Der stod så mange mennesker og kiggede, og der var én, der var hoppet i, så det var jo bare at hjælpe, fortæller han.

Først hoppede en kvinde i det kolde vand iført badedragt. Efter lidt tid fulgte Daniel Kristensen og en anden mand i underbukser. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

- Man skal jo bare gøre noget. Folk kiggede jo bare og lod den dø, og det er jo et liv, der bliver taget fra hvalen, fortæller Daniel Kristensen, der har fået noget at fortælle om i mange år uanset, hvordan det ender med hvalen.

Daniel Kristensen rystede stadig af kulden, selvom han havde fået sit tøj på efter redningsaktionen. Foto: Christine Nørgaard, P4 Nordjylland.

- Det var meget sjovt. Det var en sjov gummiknold at røre ved, og da vi rørte ved den, kunne vi godt mærke, at der er noget af en kraft i sådan et dyr, fortæller han.

Trods den kolde dukkert var Daniel Kristensen dog meget tilfreds med sin beslutning.

- Det er en skam, at der ikke er andre, der gør noget. Folk bliver ved med at sige, hvad man skal gøre, men uden selv at gøre noget. Så man føler sig lidt hævet over de andre mennesker, der står og tænker: 'Nå, de gør noget, så kan vi bare stå her og kigge', siger han.

Kan være forgæves

Vildtkonsulent fra Naturstyrelsen Ivar Høst, der vurderer, at der er tale om en vågehval, er dog skeptisk over for redningsaktionen.

- Det er da et smukt forsøg, men om det hjælper noget på sigt, det har jeg min store tvivl om. Der er sandsynligvis en grund til, at den er søgt så langt ind, og det er fordi, den er syg.

- Vi ved fra tidligere forsøg, at når vi prøver at hjælpe hvaler fri, så kommer de tit tilbage igen i løbet af et par dage. Vi ved ikke hvorfor, men de har en tendens til at søge mod land, når de er syge, siger Ivar Høst.

Sent tirsdag eftermiddag svømmer hvalen rundt i havnebassinet, men hænger altså ikke længere fast i bunden.