Tre ud af fire lærere overvejer at forlade faget

Aalborg Lærerforenings formand er bekymret over resultatet af undersøgelse, der viser at tre ud af fire lærere har så presset en hverdag, at de overvejer at forlade faget.

1600 lærere har medvirket i undersøgelsen, og flere end 1000 har svaret. Heraf siger 73 procent, at de overvejer at forlade faget. 22 procent siger ligefrem, at de kraftigt overvejer at finde et andet job. (Foto: © Thomas Nørgaard)

3 ud af fire lærere i folkeskolen overvejer at forlade deres job.

Det viser en undersøgelse lavet af Aalborg Lærerforening.

Flere end 1000 lærere har svaret på undersøgelsen, der lodder stemningen hos lærerne et halvt år efter folkeskolereformen er sat igang.

Tilfredse med de pædagogiske redskaber

Generelt er der tilfredshed med reformens ny pædagogiske redskaber: Lærerne er glade for mere engelsk, mere dansk og matematik og for undersøttende undervisning, men alligevel overvejer 73 procent af alle at forlade faget.

- Jeg er ikke overrasket over, at lærerne generelt er postive overfor reformen, men det bekymrer mig, at så mange overvejer at forlade jobbet, siger Aalborg Lærerforeningens formand Dorthe Kamp.

1600 lærere har medvirket i undersøgelsen, og flere end 1000 har svaret. Heraf siger 73 procent, at de overvejer at forlade faget. 22 procent siger ligefrem, at de kraftigt overvejer at finde et andet job.

Hverdagen er presset af mere undervisning

Årsagen er en presset hverdag, hvor lærerne generelt har mere undervisning end reformen har lagt op til. Ifølge Dorthe Kamp er der eksempler på lærere, der har fået otte timers ekstra undervisning om ugen i det ny skoleår.

- Det betyder, at vi ikke kan nå alle nødvendige opgaver inden arbejdstids ophør, forklarer Kirsten Thuesen, der er trivselslærer på Klarup Skole.

Hun oplever hver eneste dag, at kolleger går frustrerede hjem, fordi de ikke har nået opgaver som eksempelvis forberedelse, teammøder eller forældrekontakt, og forudser store problemer på skoleområdet, hvis mange lærere vælger at stoppe.

Mister erfaring og viden, hvis lærerne rejser

- Vi vil miste rigtig god erfaring og viden, hvis kolleger søger væk og skifter branche, siger Kirsten Thuesen.

Ifølge undersøgelsen fra Aalborg siger kun tre procent af lærerne, at de i dag kan løse deres arbejdsopgaver kvalificeret. 51 procent siger, at det er umuligt.

30 procent er slet ikke i dialog med deres leder om prioritering af deres arbejdsopgaver, mens 64 procent føler, at de har alt for mange undervisningslektioner.