Trods debat og kritik: Nu er der lys på afdøde Per Kirkebys kunstværk

Kunstværket ’Muren’ vil frem til nytår være smykket med julelys.

  • I aften tændes lyset på ’Muren’ i Aars officielt. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
1 / 3

Er det ok at pynte et kunstværk med julepynt?

Det spørgsmål har ulmet de seneste par dage efter, at de handelsdrivende i den nordjyske by Aars i starten af ugen fik boret små huller i murværket på Per Kirkebys kunstværk ’Muren’ for efterfølgende at pynte det med flere tusind LED-lys.

Kunst- og museumsfolk skældte ud, og også flere politikere var oprevne over projektet.

Men ved et møde med borgmester Per Bach Laursen (V) på kommunen i går blev det besluttet at frede Handelsstandsforeningens projekt, og mens det var mørkt, blev julelyset testet.

- Jeg synes, det er ufatteligt smukt, siger formand for foreningen, Mogens Kristensen, der selv driver en vinforretning i byen.

Modstandere råber 'højt og hårdt'

Julelyset på ’Muren’ er en del af en større øvelse, der handler om at gøre Aars med godt 8.000 indbyggere til en rigtig juleby til gavn for både de lokale og de gæster, der besøger byen.

Den ambition er gledet lidt i baggrunden som følge af debatten, mener Mogens Kristensen.

- Jeg er ked at, at der er så mange, der har været negative, men jeg ved faktisk heller ikke, hvor mange det er. 95 procent af dem jeg taler med, synes, det er utrolig flot, men de fem procent råber meget højt på en meget hård måde, siger han.

Skal leve af handel

Skulle man få den tanke, at de handelsdrivende i byen, der tidligere har nydt stor opmærksomhed ved at have landets grimmeste juletræ, bevidst har forsøgt at provokere for at få fokus på byen, kan man godt tro om igen.

Julelyset og alt, der hører med, handler dybest set om hvilken fremtid, der skal tegne sig for Aars.

- Vi er stolte af Per Kirkeby her i byen, men vi vil også gerne være en handelsby. Og vi skal altså leve af at handle, siger Mogens Kristensen, der i øvrigt opfordrer folk til at komme til byen og se det, så de på egen hånd kan afgøre, om det pynter eller ej.

Først i aften tændes lyset på ’Muren’ officielt. På torvet, hvor kunstværket er placeret, vil der desuden stå et juletræ med 2.000 røde julekugler.