Trods lægemangel: Kommende læger bliver bremset i deres uddannelse

Trods lægemangel er der ikke introstillinger nok til yngre læger, der gerne vil etablere sig i yderområderne.

Niels Dam Hansen har hele tiden ønsket at arbejde som læge i Nordjylland, men han har fået afslag på den introstilling, han gerne ville have. (Foto: Frederik Holst © DR Nórdjylland)

Hvis man skal gøre noget ved problemet med lægemangel i de yderste dele af landet, så skal der uddannes flere læger med speciale i almen medicin.

Det er nemlig afgørende for, at man som ung læge kan åbne sin egen praksis.

Men lige nu må flere yngre læger vente på at komme videre i uddannelsesforløbet, fordi der er for få af de såkaldte introstillinger.

Når man har færdiggjort sin kandidat i medicin, skal man først gennemføre en etårig klinisk basisuddannelse (KBU) og derefter have en halvårlig eller etårig introstilling i en praksis, inden man til sidst kan specialisere sig.

Og er der ikke introstillinger nok, så bliver lægernes uddannelse sat på pause.

I to af de regioner, hvor man slås med lægemangel, Region Nordjylland og Region Midtjylland, havde man godt nok 16 ud af 143 opslåede introstillinger i 2018, der ikke blev besat.

Men det var ikke alle enkeltstillinger, der blev søgt, og i alt var der 218 ansøgere til de 143 pladser.

Overrasket over situationen

Også i 2019 kneb det med at have intropladser nok.

En af dem, der gerne ville have haft en introstilling ved den seneste af i alt fire ansøgningsrunde i løbet af året, er 28-årige Niels Dam Hansen, der snarligt afslutter sin KBU.

Gennem det seneste halve år, har han haft sin daglige gang på lægeklinikken i Tårs, men da der kun var 16 opslåede stillinger i Region Nordjylland og 26 ansøgere ved den seneste runde, fik han et nej til en plads.

En situation der kommer bag på ham.

- Jeg havde slet ikke fantasi til at forestille mig, at det her skulle blive et problem. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi, når vi har så stor politisk vilje til at løse problemet med lægemangel, nu er ti, der ikke kan starte i en introstilling i almen praksis, siger Niels Dam Hansen.

Vil ellers gerne blive

Han må nu vente tre måneder, til den næste ansøgningsrunde, før han igen kan komme i betragtning.

Han er ellers fast besluttet på at få en stilling i Nordjylland og har allerede slået teltpløkkerne i den nordjyske muld.

- Jeg er opvokset i Nordjylland, og i hele min studietid i Aarhus drømte jeg om at komme tilbage. Så da jeg fik KBU heroppe, flyttede min kæreste og jeg herop og købte et nedlagt landbrug. Udover det, så synes jeg, at der er en mere rolig mentalitet herude, så jeg søger ikke væk, siger han.

Bekymret for udviklingen

Når yngre læger som Niels Dam Hansen får afslag på deres ansøgning til introstillinger, er det blandt andre uddannelseskoordinator Konstantinos Kakulidis, der rådgiver dem i, hvad de skal gøre for at forøge deres chancer for ansættelse.

Han er bekymret for udviklingen.

- Jeg har været uddannelseskoordinator de sidste 16 år, og det plejede at være meget let, men nu kan jeg se, at der er mange, der får afslag, og jeg tror kun, at det her er toppen af isbjerget, siger han.

Der er noget galt med systemet, mener Konstantinos Kakulidis.

- Det ser ud til, at der ikke er koordineret ordentligt i videreuddannelsen af yngre læger. For vi mangler ikke yngre læger. Vi mangler speciallæger og hovedsageligt læger med speciale i almen medicin, siger han.

Frygter at yngre læger flytter

Situationen ærgrer også formanden for lægeforeningen i Nordjylland, Søren Lunde.

- Det er ærgerligt, at vi må sige nej til nogen. Og ser man på det med nordjyske briller, så kan man frygte, at man skubber de unge læger til en anden region, siger han.

Politikerne i Region Nordjylland vil nu arbejde på at finde en løsning.

Det forsikrer formanden for akut og praksisudvalget i regionen, socialdemokraten Mogens Ove Madsen.

- Vi har en opgave i at få fundet ud af, hvorfor der ikke er flere introduktionsstillinger opslået. Jeg ved, at vi vil have det på vores næste udvalgsmøde for at drøfte, hvilke muligheder, der kan være.

Facebook
Twitter