Trods stor mangel herhjemme: Dansk halm kan blive sendt til Norge

Nordmændene er så desperate efter halm til at fodre deres dyr, at de vil købe det fra Danmark.

Landmand Klaus Aage Bengtson har presset sin halm til bigballer, som han forventer at kunne sælge til Norge inden for et par måneder. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Danske landmænd mangler halm at fodre deres dyr med - men den halm, der er til salg, kan meget vel havne i Norge. Sådan lyder det fra Rene Lund Hansen, der er formand for planteavl i Agri Nord.

- Vi hører en masse snak om, at norske og også svenske landmænd er interesseret i at købe det danske halm, siger Rene Lund Hansen.

For norsk landbrug er ramt af den værste tørke siden 1947. Derfor er nordmændene så desperate, at de for tiden er villige til at købe halm til mere end 1,50 kroner per kilo. Normalprisen er cirka 60 øre per kg.

Besøg fra norske opkøbere

En af dem, der har haft besøg af norske landmænd, er økologisk planteavler Klaus Aage Bengtson fra Ulsted ved Hals i Nordjylland. De norske landmænd er interesseret i at finde halm, de kan importere til Norge.

- Norge har haft det meget mere tørt, end vi har. Noget af det såsæd, de har sået i foråret, er ikke engang kommet op, så tørt har de haft det. Derfor er der nærmest undtagelsestilstand i Norge, siger Klaus Aage Bengtson.

Planteavlsformanden fra Agri Nord er dog ikke begejstret for interessen fra vores skandinaviske naboer.

- Situationen i Danmark er mindst ligeså slem som den er i Norge, og derfor ser vi helst, at vores foder bliver i Danmark, hvor der også er stærkt brug for det, siger Rene Lund Hansen.

Danske landmænd har ikke råd

Normalt plejer Klaus Aage Bengtson at lade halmen blive liggende på markerne for at gøde dem. Men i år er halmen høstet og presset til bigballer, der er klar til salg. Han havde regnet med, at interessen ville være større fra danske landmænd.

Det skyldes ikke mangel på interesse, mener Rene Lund Hansen, men at mange nordjyske landmænd er udfordret på økonomien.

- Der er mange, der ikke har råd til at gøre noget ved problemet lige nu. De er nødt til at vente, til de er i den situation, hvor de slet ikke har mere foder til deres dyr, skønner han.

- Det handler om købmandskab

Samme situation er de norske landmænd ikke i. For landbruget i Norge får mange tilskud og toldbegunstigelser, og derfor kan de udkonkurrere enhver dansker på prisen, lyder det fra Rene Lund Hansen.

Klaus Aage Bengtson har udbudt sin halm til sine danske kollegaer, men det har ikke kastet alverdens handler af sig.

- Jeg vil også gerne være solidarisk med mine kollegaer herhjemme. Men det er købmandskabet, det handler om her, siger Klaus Aage Bengtson, der forventer, at halmen bliver let at sælge.

Alligevel så Agri Nord og Rene Lund Hansen helst, at dansk halm blev i Danmark.

Facebook
Twitter