Trusler og saboterede biler: Ansatte i psykiatrien ønsker at være anonyme i journaler

Bedre Psykiatri frygter, at anonymisering kan svække tilliden mellem patient og sundhedspersonale.

Ansatte i Region Nordjylland har berettet om, at de har fået løsnet hjulboltene på deres biler og har fået truende beskeder på sociale medier fra patienter. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

Hvis du har været indlagt på sygehuset, kan du i dag gå ind på sundhed.dk og se, hvad der er noteret i din journal om dig - og hvem, der har skrevet det.

Men det er et problem, mener flere ansatte i psykiatrien. Deres fulde navne står nemlig i journalerne.

De oplever, at patienter truer eller chikanerer dem på forskellige måder. Det kan være alt fra truende beskeder på sociale medier til hjulbolte, der er løsnet eller helt skruet af deres bil.

Flere ansatte i psykiatrien vil derfor gerne anonymiseres.

Andrea Lynn Jensen fortæller, at hun tænker en ekstra gang over, hvordan hun formulerer sig i journalen, fordi patienten kan se hendes fulde navn. Det tager tid, der ellers kan bruges på andre arbejdsopgaver. (© DR)

En af dem er Andrea Lynn Jensen, der er sygeplejerske i psykiatrien i Aalborg.

- Patienter har sagt til mig, at jeg ikke skulle føle mig sikker. De skulle nok finde ud af, hvor jeg bor, eller hvor mine børn går i skole. Man kan ikke undgå, at det rammer en, når man bliver truet på den måde, siger hun og fortsætter:

- Det er kommet fra patienter, der har været uenige i, at de skulle være indlagte eller uenige i den behandling, de fik.

Andrea Lynn Jensen oplever, at trusler og chikane kommer, når patienterne dykker ned i deres journal.

- Problemet er, at når patienterne læser tilbage i journalen, og er uenig i observationer eller valg af behandling, bliver relationen mellem os og patienten negativt påvirket eller truslerne opstår, siger Andrea Lynn Jensen.

IT-løsning er på vej, men…

Dansk Sygeplejeråd og FOA Nordjylland opfordrer til at gøre det muligt at anonymisere de ansatte i journalerne.

Og Danske Regioner arbejder faktisk på en løsning til hele landet.

Det er et IT-system, hvor man eksempelvis kan sætte et medarbejdernummer i stedet for den ansattes fulde navn.

På den måde ved sygehuset hvem, der har skrevet i journalen - men patienten ved det ikke, medmindre de søger aktindsigt. De skal altså søge om at få oplyst de ansattes fulde navne.

Dog kommer IT-systemet tidligst i starten af 2024.

Og det kan desværre ikke gå stærkere, fortæller Anette Sloth, der er psykiatridirektør i Region Nordjylland.

- Jeg er lige så ked af det som medarbejderne over det her. Men det er en teknisk løsning, der ikke kan implementeres fra den ene dag til den anden, siger Anette Sloth og fortsætter:

- Vi er derfor nødt til at arbejde med det system, der er nu. Vi må have en dialog og tæt samarbejde med vores medarbejdere - og selvfølgelig en dialog med de borgere, der giver udtryk for trusler eller vold, om at det ikke er hensigtsmæssigt.

‘Anonymisering svækker relationen’

Hos landsforeningen Bedre Psykiatri mener man ikke, at det er en god idé at anonymisere de ansatte i journalerne.

- Med anonymisering ødelægger man relationen mellem behandler og patient, fordi tilliden, der ligger i mødet mellem behandler og patient, forringes, siger Turid Gregersen, formand for Bedre Psykiatri, Aalborg.

Hun mener i stedet, at man bør kigge på, hvordan man styrker psykiatrien, for når psykiatrien er svækket, giver det flere konflikter mellem de ansatte og patienterne.

- Bedre bemanding og mere kvalificeret personale bidrager til at reducere de konflikter, der kan opstå. Derfor mener jeg, at man starter det forkerte sted, når man vil anonymisere i journalerne, siger hun.

Turid Gregersen kan godt se, at på akutte sengeafsnit med tunge, psykiatriske patienter, kan personalet føle behov for at blive anonymiseret.

- Men jeg holder stadig fast i, problemstillingen ligger i manglen på kvalificeret personale i psykiatrien, og det er der, vi skal løse problemet, siger hun.

Sygeplejerske Andrea Lynn Jensen er enig i, at der mangler personale og ressourcer i psykiatrien.

- Men det kan heller ikke løse hele problemet. Jeg mener, at vi også bør anonymisere de ansatte i journalerne, for det er et problem, der skal bekæmpes fra alle sider, siger hun.