Turismen på vestkysten er så vigtig, at den skal på finansloven, mener ti borgmestre

En ekspert kalder det omvendt en dårlig ide at bruge skattekroner på markedsføring.

Kystkommunerne frygter især, at tyskerne bliver væk, hvis ikke der investeres i turismen på vestkysten. (Foto: © John Randeris, Ritzau Scanpix)

Når det går godt, og der er vind i sejlene, er den jyske vestkyst et guldæg for Danmark.

Før coronanedlukningerne stod Vestkysten for 34 procent af alle overnatninger af turister i Danmark og gav en omsætning på 24,5 milliarder kroner.

Men vestkystturismen kunne vokse sig endnu større, hvis også staten og skatteydere i andre dele af landet bidrog til at udvikle området og var med til at holde hånden under turismeerhvervet i tider, hvor turisterne holder på pengene.

Det mener ti borgmestre fra Hjørring, Jammerbugt, Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder Kommune, som vil have vestkystturismen på finansloven og lov til at etablere nye overnatningsmuligheder tæt på kysten.

Ud fra en samfundsmæssig betragtning vil investeringen være godt givet ud, fordi det er med til at skabe nye lokale virksomheder, arbejdspladser og bosætning i kystområderne, siger Venstre-borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade.

Derfor bør der kunne findes penge til formålet – også selvom Danmark på flere fronter går igennem nogle hårde tider lige nu, mener han.

- Jeg er med på, at vi har en økonomisk krise og måske også ender med at få en social krise. Men de store regninger, der kommer i den anledning, skal også betales. Og det skal betales ved, at der er nogle, der tjener nogle penge, siger Mogens Gade.

Også Hjørrings borgmester, Søren Smalbro (V), mener, det vil være en spildt mulighed ikke at investere flere penge i turismen på vestkysten.

- Fordi det er så kæmpe, kæmpe stort og er så unikt, har vi bare en mulighed for, at erhvervet kan vokse sig endnu større og give nogle flere penge til kongeriget Danmark, siger han.

Turismeforsker er skeptisk

En af de virksomheder, der er med til at trække turisterne mod vest, er Nordeuropas største akvarium, Nordsøen Oceanarium, der ligger i Hirtshals.

Og her kan direktør Karl Henrik Laursen sagtens se, hvad pengene kan bruges på.

- Vores infrastruktur skal være i orden. Der skal være bredbånd og ladestandere til elbiler. Og vi skal investere i vores turismeprodukt. Det andet element er, at vi skal ud på de internationale markeder og markedsføre os, siger han.

Spørger man turismeforsker og professor ved Syddansk Universitet Anne-Mette Hjalager, så skal man dog tænke sig godt om, inden man sender offentlige midler direkte til vestkysten.

Hun minder om, at der allerede er sat 54 millioner kroner af på finansloven, som alle kommuner kan søge. Derudover mener hun ikke, det er en god ide at bruge pengene på reklame.

- De penge skal ikke bruges til markedsføring. Det er en ide, man allerede begyndte at nedise for 30 år siden, og nu kommer den så op igen. Markedsføring skal turismevirksomhederne selv lave, siger hun.

De 10 borgmestre vil også have mulighed for at etablere flere overnatningsmuligheder på vestkysten. Her er det billeder fra Søndervig, hvor Lalandia åbnede for første gang i juni. (Foto: © Joachim Ladefoged, Ritzau Scanpix)

Udfordringen ved at sende penge i retning af markedsføring er, at man risikerer at smide penge efter noget, som måske ikke virker, siger Anne-Mette Hjalager.

Hvis tyskerne lige nu bruger alle deres penge på energi og stigende priser, er der ikke grund til at tro, at markedsføring pludselig vil give dem råd til at komme herop, siger hun.

- Jeg synes, vi skal kigge lidt på, hvad der skete under corona. Der var det danskerne og andre kundegrupper, der kom til, i stedet for dem man havde inde før. Det kan være, det sker igen.

Borgmestrene mener også, at der lige nu er for få overnatningsmuligheder langs vestkysten, og at der er for strikse retningslinjer i forhold til at få lov til at bygge noget nyt?

- Der er virkelig god kapacitet. Måske ikke i uge 28 og 29, men der er rigtig, rigtig god kapacitet. Og der er ikke for strikse retningslinjer. Det er virkelig en sejlivet myte, at planloven skulle være en hindring for, at man kan udvikle turismen. Man kan ikke gøre det i yderste klitrække, men mange andre steder, siger hun.

Borgmester vil fastholde momentum

Hvis der skal bruges penge på vestkysten, mener Anne-Mette Hjalager i stedet, at man bør kigge på projekter, der både kommer turister og lokale til gavn, og som er svære at løfte for virksomhederne i turismeerhvervet.

- Der er brug for, at man udvikler turismefaciliteter i vores bycentre, som hænger lidt med mulen, og der er brug for, at man får udviklet turismen i nogle landsbyer og inde i landet på andre måder. Det har planloven virkelig mange muligheder for, og der er en værktøjskasse så stor, som kommunerne forsømmer at bruge.

I Jammerbugt Kommune fastholder Mogens Gade imidlertid, at det er en god ide for staten og skatteyderne at udvide mulighederne og putte ekstra penge i investeringer på Vestkysten.

- Noget af det, der er vigtigt lige nu, er, at vi fastholder momentum, siger han.

- Kunne vi fastholde det, vi er i gang med nu her, kunne vi også være med til at tjene nogle flere skattekroner, som kunne være med til at sikre, at de regninger, vi har lige nu, kan blive betalt.

Men hvorfor er det ikke de penge, I selv tjener på turismen, der skal geninvesteres? Hvorfor er det statens penge?

- Mange af de penge, der bliver tjent af erhvervet, bliver også brugt og geninvesteret. Men mange andre steder får man tilskud til markedsføring og produktudvikling, og der tænker vi også, at vi kunne få et særskilt beløb, der gør, at vi bliver endnu stærkere.

Turismeforsker Anne-Mette Hjalager siger, at det er en dårlig ide at give jer flere penge, og hun mener ikke, det er statens opgave at investere i markedsføring. Det skal I selv stå for?

- VisitDenmark bruger rigtig mange penge på markedsføring, og det er jo penge, der kommer fra staten, så det er ikke helt unormalt, at staten skal bruge penge på markedsføring. Vi tænker bare, vi skal give den en tand mere.

Men vi står også i en situation, hvor elregningerne stikker af, sundhedsvæsenet er presset, og der er mange, der ikke tør at tænde for varmen. Hvad synes du om timingen i at bede om flere penge til turismen?

- Jeg synes, den er rigtig god. Vi ved alle sammen, at der er rigtig store regninger, men vi skal også have noget at betale med, og her er vestkystturismen en mulighed for at øge indtjeningen, siger Mogens Gade.

Kystkommunerne vil i første omgang bede om tilskud for de næste fire år.