To ud af tre landsbyer skrumper

To ud af tre landsbyer har mistet indbyggere de seneste ni år, viser nordjysk opgørelse.

Den nordjyske landsby Veddum har mistet en tredjedel af sine indbyggere på ni år. (Foto: Søren Flytkjær DR Nordjylland)

De skrumper, men det er ikke med deres gode vilje.

To ud af tre nordjyske landsbyer har genem de sidste ni år mistet indbyggere, viser en opgørelse, P4 Nordjylland har foretaget.

- Her er jo ikke alle de ting, som er i Hadsund. Der er længere til alting, siger Morten, der bor i Veddum 10 kilometer nordøst for Hadsund.

Tomme bygninger

De sidste ni år har byen mistet hver tredje indbygger. 342 bor fortsat i byen, ifølge Danmarks Statistik.

Og de færre indbyggere giver udfordringer for landsbyerne, siger Lea Holst Laursen, lektor på Institut for arkitektur på Aalborg Universitet.

- Der bliver en masse bygninger, der står tomme og forfalder og giver et lidt grimt udtryk i byen. Og så bliver der færre mennesker til at løfte foreningsliv og sociale aktiviteter i byen, siger hun.

De unge forsvinder

Og for kommunen betyder de færre indbyggere mindre skatteindtægter.

- Der er færre penge til investering og til udvikling. Og det gør, at skolelukninger og børnehavelukninger og noget så simpelt, som, hvor mange gange skal der ryddes sne, er ting, som kommunen bliver nødt til at tage stilling til.

Det er de unge, der forsvinder, og rolatoren, der erobrer bybilledet i landsbyerne, siger Lea Holst Laursen.

P4 Nordjylland retter i denne uge sammen med TV 2 Nord mikrofon og kamera mod, hvad det betyder for Nordjylland, at flere flytter fra landet til byerne, og at der bliver færre unge og flere ældre.

Facebook
Twitter