Ud med diagnoser og begrænsninger: Mød håndboldstjernerne fra LykkeCup

Mere end 250 børn med udviklingshandicap har i dag været samlet til håndbold og show i Gigantium.

Normalt er det ligaherrerne fra Aalborg Håndbold, der løber rundt og fornøjer publikum i Gigantium i Aalborg, men i dag var det en anden slags stjerner, der betrådte halgulvet.

Scenen var overladt til 276 børn, der på den ene eller anden måde alle har et udviklingshandicap.

Men det er ingen begrænsning i forhold til at spille med i LykkeLiga, hvor der var indkaldt til sæsonfinale – også kaldet LykkeCup.

Idéen om at lave håndbold for denne gruppe af børn, begyndte hos den tidligere professionelle håndboldspiller Rikke Nielsen, der selv har en datter, Magda, med Downs syndrom.

I familien følte de et behov for at komme ud og være en del af foreningslivet sammen med deres datter, og på bare halvandet år er det lykkedes at inspirere klubber i hele landet.

- Vi sad derhjemme og savnede, at Magda skulle gå til noget, men vi tænkte også, at det måske kun var os, der havde det sådan. Så gik vi lige så stille i gang i Aalborg, og nu har det spredt sig til 27 klubber. Det er så stort, siger Rikke Nielsen.

  • Spillere fra Vildbjerg KFUM Håndbold klar til kamp. (© LykkeLiga)
  • 'Aalborg Kidz' havde hjemmebanefordelen i dagens turnering. (© LykkeLiga)
  • Stævnet bød også på showhåndbold med et Dream Team bestående af blandt andre de tidligere landsholdspillere Karen Brødsgaard og Camilla Andersen og toptræner Helle Thomsen. (© LykkeLiga)
  • Der var stor publikumsinteresse til showkampen. (© LykkeLiga)
  • Anføreren for Aalborg Kidz med en tilfreds mine. (© LykkeLiga)
1 / 5

Ved LykkeCup er der udover håndbold også koncert med musikeren Joey Moe, gallashow på den røde løber, og mange fra det professionelle håndboldmiljø er gennem dagen med til at hylde de små stjerner.

Det giver en slags frirum for de familier, der har et barn med udviklingshandicap, at de får lov til at tage del i sporten med et event som LykkeCup, mener Rikke Nielsen.

- Det har været en stor, stor ting hjemme ved os. Det har været noget, man kunne snakke om, og det giver bare noget andet i hverdagen, at man ikke kun skal koncentrere sig om udfordringer som skole og taxa, og de begrænsninger mange godt kan have i sådan nogle familier.

- Her holder vi bare et frirum. Ud med diagnoser og ud med begrænsninger, vi er bare håndboldstjerner, siger hun.

Slut med at være bænkevarmer

En af de klubber, der er kommet med på projektet inden for det seneste års tid er Køge Håndbold, hvor holdet ’Indsats-styrkerne’ nu samler børn, der ikke kan være med på de almindelige hold.

Mor Lykke Arent, der er rejst med til Aalborg, bidrager selv med tre børn til ’Indsats-styrkerne’, hvoraf de to har autisme, mens den tredje har muskelsvind.

I dag er Anna og Vilma på 10 og 12 år med på banen.

- Det er en helt unik oplevelse for pigerne at komme med til sådan et event her. De har aldrig nogensinde været til kamp før, fortæller Lykke Arent.

Køge Håndbolds 'Indsats-styrkerne'. Til højre ses Lykke Arent med sine to døtre. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Før holdet startede, var der meget svært at finde idrætsaktiviteter, hvor børnene kunne være med og alt for ofte endte det i et nederlag for dem.

Men det har ændret sig med tilbuddet i Køge Håndbold.

- Det har betydet, at de går til noget og er en del af noget. Det er kæmpestort for dem at kunne sige, at de går til håndbold, siger hun.

- De går høje hjem og er fyldt med energi, i stedet for at komme tappet hjem fra sport og tænke 'åh nej, jeg kunne heller ikke det dér'. De er ikke bænkevarmere mere, fortæller Lykke Arent.

Med på banen er også flere elite-håndbolddommere, der til LykkeCup ser lidt mildere på dobbeltdriblinger, skridt og overtrådt, end de plejer at gøre.

- I dag lukker vi øjnene for, om spillerne står helt inde på målstregen, som vi har set et par gange. Det griner alle over, fortæller ligadommer og international dommer fra Holstebro Henrik Mortensen, der kalder eventet ’suverænt godt’.

Han mener, at LykkeLiga er med til at åbne håndbolden op og vise, at det faktisk er for alle.

- Det er med til at fuldende sporten, synes jeg. Håndbolden er bred, og der skal være plads til alle. Det viser kampene i dag, og det er en kæmpe glæde, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter