Udsigt til storkonflikt: Fagforeninger får nye medlemmer i hobetal

Mange melder sig i fagforening for ikke at skulle lave strejkeramt arbejde.

De røde fagforeningsfaner vil blive luftet under en mulig strejke eller lockout. (Arkivbillede) (Foto: © Jesper Ransborg Jensen, DR-Bornholm)

Udsigten til storkonflikt øger interessen for at blive medlem af en fagforening. I flere måneder er der talt om mulig konflikt og specielt i de seneste 14 dage er fagforeninger blevet kontaktet af uorganiserede ansatte.

Den offentlige gruppe i 3F Aalborg har fået flere end 100 ny medlemmer alene i den seneste måned, mens HK STATNordjylland har fået 74 nye medlemmer siden årsskiftet. Det er en fremgang på 4,1 procent.

- Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har fået så mange medlemmer på så kort tid, siger Jonna Vestergaard, nordjysk formand for HK Stat.

Fristen for at nyde godt af fagforeningens goder i en eventuelt konflikt i april udløb lørdag. Og her holdt HK ekstra åbent.

En af dem, der udnyttede den mulighed, var Søren Abildgaard Christensen fra Aalborg. Han er ansat i SKAT i Hjørring.

- Det var snakken på arbejdspladsen om en eventuel konflikt, der fik mig overbevist om, at jeg burde være organiseret som mine kolleger, siger han.

Dengang - i lørdags - var han ikke klar over, at netop SKAT i Hjørring er udpeget som eventuelt strejkested. Han meldte sig altså ikke for at sikre sin strejke-godtgørelse, og ifølge Jonna Vestergaard er Søren Abildgaard Christensen typisk for mange af de nye medlemmer.

- Folk har ikke lyst til at gå på arbejde, hvis deres kolleger skal strejke, og rigtig mange erkender, at det er vigtigt at stå sammen på en arbejdsplads, siger HK-formanden.

Samme holdninger møder de i 3F - Danmarks største fagforbund. Her glæder Aalborgformand Allan Busk sig over, at der kommer flere medlemmer, men mest over, at de ansatte tænker på fagforeningernes rolle og betydning.

- Den der ånd om, at vi står sammen, og vi står i den samme fagforening - en rigtig fagforening - begynder heldigvis så små igen at vinde indtog, siger Allan Busk.

Han ser en god ting i en rask storkonflikt: At den bremser de gule fagforeningers fremgang.

Svært at stå uden for fællesskab

Men også Det faglige Hus - en sammenslutning af gule fagforeninger - oplever øget interesse i disse uger. I sidste uge kontaktede 2.500 medlemmer Det faglige Hus´ hotline, og et halvt hundrede nye medlemmer blev meldt ind på landsplan.

- Det er stort set det samme som i fjor, hvor vi samlet fik flere end 12.000 ny medlemmer, siger kommunikationskonsulent Teddy Gerhke.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger, at mange uorganiserede op til en konflikt erkender, hvor svært det er at stå uden for fællesskabet i en fagforening:

- Du kommer til at stå uden arbejde. Du kommer måske også til at stå uden indtægt. Men skulle du få lov til at arbejde under en strejke, kommer du til at arbejde mod dine kolleger - og det vil de færreste.

Så vil man være sikret strejkeunderstøttelse og lån og fællesskab under en strejke eller lockout, så er man bedst stillet ved at melde sig under en fagforening, siger han.