Ulveforsker sår tvivl om ulvehvalpe

Potespor kan ikke bruges som bevis for, at der er hvalpe, mener forsker

Entusiaster og forsker er uenige om, hvor tydelige tegn der er på, at vi har fået ulveunger i Danmarks fri natur. Her er det en ulveunge fra Knuthenborg Safaripark. (© Knuthenborg)

En af landets førende ulveforskere er langt fra overbevist om, at fundet af en række små potespor i Nordjylland skulle tyde på, at der er ulvehvalpe i Danmark.

Ifølge Ulvetracking.dk, som en række ulveentusiaster står bag, er rækken af små potespor, der følges med en række større poteaftryk, ellers en indikation på, at der kan være ulveunger i området.

Men ulvespor er i sig selv ikke nok til at afgøre, om der er hvalpe i Danmark, lyder det fra Aarhus Universitet, hvor man er ved at samle en database med DNA fra ulve her i landet.

Forskel på ulv og hund

- Det er altid svært at vurdere ud fra et spor, hvorvidt der rent faktisk er tale om en ulv eller en hund, siger Liselotte Wesley Andersen, seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

- Alene på de voksne spor er det et problem. Så det er ikke noget, man tager som et bevis for, at det er en ulv, i nogle af de nordiske lande eller i Tyskland. Hvis der er tvivl om, hvorvidt der er tale om en ulv ved de store spor, hvordan skulle man så vide med en hvalp, siger forskeren.

Usikkerheden ved spor består blandt andet i, at det simpelthen ikke er muligt at afgøre, hvorvidt der er tale om en ulv eller en ræv.

- For så dygtige er vi ikke endnu. Det kender jeg ingen ulveforskere, der er, siger Liselotte Wesley Andersen.

Mangel på menneskespor

Ulveentuasiasterne fra Ulvetracking.dk påpeger blandt andet, at sporene kan være ulvespor, da der ikke aftryk fra mennesker.

- Det er jo det, vi tit ser, når vi er ude at tracke spor - at så kommer der lige pludselig en størrelse 40 eller et cykelspor. Men her er der hverken menneskeaftryk eller cykelspor i nærheden, siger Paw Rasmussen fra Ulvetracking.dk.

Liselotte Wesley Andersen vil heller ikke afvise, at der kan være ulvehvalpe i Danmark, da man har fundet DNA fra ulvetæver. Men det vil kræve prøver af ulveafføring, før man kan sige noget med sikkerhed.

- Ud fra prøverne vil man kunne se, hvordan det passer overens med nogle af de tæver, vi har fundet DNA fra. Og så kan vi måske finde ud af, hvem er faren og så videre. Først da begynder man at have beviser for, at vi rent faktisk har eller har haft hvalpe i Danmark. Men det er ikke nok med spor alene, slår hun fast.