Undersøgelse: Psykisk syge bliver svigtet på skadestuer

Psykisk syge og stærkt selvmordstruede bliver svigtet, når de henvender sig på psykiatriske skadestuer, viser undersøgelse.

62 procent fortæller i ny undersøgelse, at de har forladt psykiatrisk skadestue uden at få tilstrækkelig hjælp. (© DR (Arkivfoto))

Selvom man er meget psykisk syg og måske endda selvmordstruet, kan man ikke være sikker på at få den hjælp, man har brug for, når man henvender sig på landets psykiatriske skadestuer.

Sådan svarer de pårørende i en undersøgelse lavet af Bedre Psykiatri. Her fortæller 62 procent, at de har forladt psykiatrisk skadestue uden at få tilstrækkelig hjælp.

- De tal taler deres eget tydelige sprog. Det er en rigtig ubehagelig og hjerteskærende undersøgelse, siger landsformanden for Bedre Psykiatri, Birgit Elgaard, der vil have politikerne op af stolene.

- Det råber og skriger simpelthen på, at man fra politisk hold begynder at tager hånd om det her område og prioritere det økonomisk. Vi kan jo ikke have et sundhedssystem i Danmark, hvor man svigter en gruppe patienter, der blandt andet er selvmordstruede eller så syge, at det påvirker hele deres familie, siger hun.

Hos Danske Regioner gør undersøgelsen indtryk på Charlotte Fischer (R), formand for Psykiatri og Socialudvalget. Hun vil nu søge viden om, hvad der gemmer sig bag tallene.

- Vi har brug for at finde ud af, hvad det her er udtryk for. Er det udtryk for, at der er et stort pres på vores psykiatri, eller er det udtryk for, at vi ikke har oplyst godt nok om, hvad man kan forvente, når man møder op på skadestuen. Vi tager denne her undersøgelse til os, siger hun.

Charlotte Fischer understreger samtidig, at der netop er blevet lavet en anden undersøgelse, der peger på generel høj tilfredshed med psykiatrien.

Undersøgelse fra Bedre Psykiatri

  • Fællesnævneren for de adspurgte er, at de er medlemmer i Bedre Psykiatri, er pårørende og har erfaring med psykiatrisk skadestue.

  • De pårørende, som ikke har haft erfaring med psykiatrisk skadestue, er sorteret fra i det første spørgsmål.

  • Der er i alt spurgt 804. Heraf fik Bedre Psykiatri 286 besvarelser, hvoraf de 230 kan bruges, fordi kriteriet for at fortsætte i undersøgelsen var at deres syge har haft behov for at opsøge psykiatrisk skadestue.

  • Det er primært forældre til en syg (61 procent) eller ægtefælle/samlever (15%), der har svaret.

  • De seneste opgørelser fra Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister viser, at antallet af skadestuebesøg i 2013 var 55.922. Heraf var 80 pct. kendt før af psykiatrien (2013).