Ung mand med skizofreni bæltefikseret i 13 måneder: Mohammed kæmper sin brors kamp

Mohammed Makkis bror kan stadig ikke gå efter at have ligget spændt fast så længe.

En ung psykiatrisk patient med diagnosen paranoid skizofreni har været ulovligt spændt fast til en seng i tretten måneder på Retspsykiatrisk Afdeling i Aalborg.

Mohammed Makki, skibsfører og bistandsværge, forsøgte gennem mange måneder at råbe myndighederne op for at hjælpe sin bror:

Brorens vægt var fordoblet, og han havde ikke været i bad i månedsvis. Fikseringen har Ifølge Mohammed Makki haft store konsekvenser.

- Han kunne mærke, at han havde fået det meget, meget dårligere fysisk og psykisk ved at ligge der og vente.

- I dag kan han stadig ikke gå.

Billede af Mohammeds bror otte måneder før broren blev fikseret på retspsykiatrisk afdeling.

Mohammed Makkis bror er så farlig på grund af sin diagnose, at han burde være på den særlige institution Sikringen i Slagelse, der tager sig af landets allerfarligste psykisk syge. Men på grund af pladsmangel beholdt de ham på retspsykiatrisk afdeling i Aalborg.

Mohammed Makki var bekymret for, at hans bror var ved at opgive livet:

- Han kunne ikke se lyset for enden af tunnelen længere.

Op mod 1200 gange i over et år vurderede lægerne, at Mohammeds bror var for farlig til at få løsnet sin tvangsfiksering.

Her besøger Mohammed Makki sin bror på et tidspunkt, hvor han har det godt.

Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland Tina Gram Larsen erkender, at man ikke på samme måde er gearet til den slags patienter:

- Jeg så gerne ventetiden på at overflytte patienter til Sikringen blev væsentligt forkortet.

Der er kun 30 pladser på den særlige lukkede afdeling, og kun få bliver udskrevet grundet deres svære psykiske tilstand. Der er næsten konstant patienter på venteliste, viser en aktindsigt, som DR Nordjylland har fået. Derfor må nye patienter ofte vente i meget lang tid på at få en plads.

Det er i en sådan seng, man risikerer at blive spændt fast i psykiatrien, hvis man er voldsomt uadreagerende. (Foto: © BENT MIDSTRUP, Scanpix)

I mellemtiden må de regionale psykiatriafdelinger behandle patienterne, selvom de langt fra er rustet til opgaven.

Tina Gram vil ikke kommentere den konkrete sag om Mohammed Makkis bror. Dog forholder hun sig til, at patienter af og til kan være så farlige for sig selv og andre, at det er nødvendigt at ty til tvangsfiksering.

For nylig fik Mohammed Makkis bror medhold fra Det Psykiatriske Patientklagenævn i, at behandlingsforløbet har været i strid med internationale konventioner.

Retspsykiatrisk overlæge og formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle, peger på en lang række konsekvenser ved at lade patienter være fastspændt i så lange perioder. Blandt andet er liggesår og blodpropper en væsentlig risiko, som i sidste ende kan være livstruende.

Psykiatriformand klar til at kigge på brugen af fiksering

Mindst 1.200 gange er den unge mand altså i teorien blevet tilset, men selvom aktindsigt fra mandens advokat viser, at han har været i ro ved flere tilsynsbesøg, har overlægen i Aalborg stadig vurderet ham for farlig til at få løsnet sin tvangsfiksering.

Hos Danske Regioner er man klar til at kigge på brugen af tvangsfikseringer. Da man byggede den nye Sikringen i Slagelse beholdte man de oprindelige 30 pladser, men gjorde samtidig plads til på sigt at kunne udvide. Det kræver dog statslig finansiering, ligesom de øvrige regioner skal være indforstået med øgede driftsudgifter.

I lyset af de seneste sager, kan det jo godt være vi skal drøfte det igen, siger Sophie Hæstorp Andersen(A), formand for Psykiatri- og Sundhedsudvalget i Danske Regioner:

- Men jeg syntes også det er relevant at diskutere, hvordan vi får mest muligt ud af Sikringen. Er der for eksempel i dag på Sikringen folk(patienter, red.), der ikke længere er vurderet som farlige og dermed komme tilbage til den almindelige Psykiatri? Spørger hun.

Sophie Hæstorp Andersen er selv valgt i Region Hovedstaden, hvor der pt. (pr. februar) er to på venteliste til Sikringen, viser DR's aktindsigter. Sikringens drift er finansieret af de alle fem regioner, da afdelingen varetager en landsdækkende funktion.

Rystende sag

Hele sagen har rystet formanden for Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, Knud Kristensen. Han mener, det er uhyggeligt, at man kan byde folk en fiksering af denne varighed, bare fordi der ikke er pladser nok på den særlige afdeling ”Sikringen”.

Den unge mand har nu fået en plads på Sikringen i Slagelse. Men sagen fra Aalborg står ikke alene.

I onsdags startede en retssag i Odense, hvor en 30-årig mand tilbage i 2014 var tvangsfikseret i ti måneder på Middelfart Sygehus' psykiatriske afdeling.

Han blev i sidste ende løsnet på grund af livsfare og måtte i starten bruge kørestol, da han ikke kunne gå efter den lange periode i fiksering.