Ung minkavler tager chancen og bestiller nye mink i Finland for mange tusinde kroner

Selvom der ikke er givet grønt lys til minkavl igen, kunne minkavler Martin Korsbæk ikke vente længere.

Da Martin Korsbæk for godt halvandet år siden måtte aflive sine mink, havde han 1100 tæver på sin gård. (Foto: Janus Jacobsen © DR)

Når Martin Korsbæk præsenterer sig selv, er det som minkavler. Ikke tidligere minkavler. Ikke forhenværende minkavler. Han er minkavler. Også selvom alle hans dyr blev aflivet sammen med resten af de danske mink for cirka halvandet år siden.

Den 28-årige nordjyde er nu én af de 15 danske minkavlere, der vil forsøge at starte op igen og har søgt om en såkaldt dvalekompensation i stedet for at vinke endeligt farvel til minkavl og tage imod en nedlukningserstatning.

Og selvom de 15 minkavlere endnu ikke har fået klart grønt lys til igen at sætte dyr i deres bure, har Martin Korsbæk nu taget en chance. Han har satset på, at politikerne giver ham lov til igen at drive minkproduktion og bestilt 720 nye avlsdyr i Finland.

- Jeg har været rundt og håndplukke dyr hos de finske minkavlere, som har fået danske avlsdyr gennem mange år. Jeg har bestilt 600 tæver og 120 hanner.

Dyrene koster cirka 500 kroner stykket – og derfor er det også en økonomisk risiko, Martin Korsbæk løber.

- Jeg skal lægge halvdelen i udbetaling allerede nu. Det er omkring 150.000 kroner, jeg har ude at svømme. Hvis politikerne ikke beslutter, at jeg må have mink igen, kan de penge være spildt.

I maj besøgte DR Martin Korsbæk, og her fortalte han blandt andet, hvorfor han savner årets gang på minkfarmen.

I maj fik minkavlere fornyet håb

Et flertal i Folketinget har vedtaget et midlertidigt forbud mod minkavl, der løber til årets udgang 31. december.

Det skete med henvisning til en risikovurdering fra Statens Serum Institut, som viste, at minkproduktionen stadig var forbundet med en risiko for folkesundheden.

Men Martin Korsbæk og de andre minkavlere, som håber på en fremtid med mink i Danmark igen, fik for nyligt fornyet håb, da Statens Serum Institut i begyndelsen af maj kom med en opdatering af deres risikovurdering.

Som 13-årig begyndte Martin Korsbæk at arbejde på en minkfarm. Siden 2015 har han haft sin egen gård. (Foto: Janus Jacobsen © DR)

Heri lød det blandt andet, at der vil være en lav risiko for nye, bekymrende virusvarianter, hvis dansk minkavl genoptages i begrænset omfang. Selv om sandsynligheden vurderes at være lav for, at der opstår en sådan, understreger SSI, at konsekvensen, hvis det sker, kan være "stor".

Men selvom den opdaterede risikovurdering åbnede en luge på klem for, at minkavl igen kunne blive tilladt i Danmark, har fødevareminister Rasmus Prehn (S) endnu ikke meldt regeringens holdning ud.

- Det er afgørende, at en beslutning om genåbning træffes på et forsvarligt grundlag. Det er en meget stor beslutning, og vi er nødt til at tænke os grundigt om og overveje det meget nøje. Udgangspunktet lige nu er, at det midlertidige forbud udløber ved årsskiftet. Jeg ønsker selvfølgelig, at der kommer en afklaring så hurtigt som muligt, lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til DR.

’Jeg håber, ministeren kommer ud af busken’

Det nuværende svar fra ministeren kan Martin Korsbæk dog ikke bruge til så meget lige nu. Han havde nemlig håbet på, at sommeren havde budt på et helt klart svar til ham og de 14 andre minkavlere, der ønsker at genopstarte.

- Jeg håber, vi har en minister, der kommer ud af busken. Nu havde han jo lovet os et svar inden sommerferien. Den tidsfrist er for længst gået, hvis det er dette års sommerferie, han referer til, siger Martin Korsbæk.

Umiddelbart efter Statens Serum Institut leverede deres opdaterede risikovurdering i maj, ville Rasmus Prehn ikke sætte en præics dato på, men var mere tidsoptimistisk i forhold til at kunne give minkavlerne et svar.

- Der kan godt gå nogle uger, før vi er der, hvor vi kan komme med den besked. Men jeg tænker, at vi er på denne side af sommerferien, før vi kommer med en melding, sagde ministeren dengang.

Men lige nu kan Martin Korsbæk ikke vente længere på en klar udmelding fra ministeren. Og det er heller ikke en mulighed at vente på, om politikerne dropper at forlænge forbuddet.

- Det er for sent at bestille dyr, efter forbuddet løber ud til årsskiftet. Det er nu, der er hvalpe i Finland, og det er nu, de finske avlere skal have at vide, om vi skal bruge dyr til den kommende sæson. Til november er de allerede pelset, og så er der kun de dyr tilbage, som de selv skal bruge til forsat avl.

Hvis forbuddet mod minkavl derimod forlænges, er Martin Korsbæk nødt til at tænke i helt andre løsninger. Og det kan ende med, at en nordjyde driver minkavl i Finland.

- Det kan jo blive et nødvendigt onde at beholde dyrene i Finland. Det er jo ikke det, jeg helst vil. Det er jo, at jeg kan få lov at have dem i Danmark, og det synes jeg egentlig også, at politikerne burde bakke op om.