Unge bakker op, men vil ikke være medlem af fagforeningen

Med ny undersøgelse efterlyser arbejdsmarkedsforsker et mere aktivt opsøgningsarbejde.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener ikke, at fagforeningerne kommer tæt nok på de unge. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Støvet image og gammeldags arbejdsmetoder. Fagforeningerne er for dårlige til at få nye unge medlemmer.

De unge ser ellers positivt på fagbevægelsen, men melder sig ikke ind, konkluderer en undersøgelse fra Aalborg Universitet. Det er Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning har undersøgt de unges forhold til medlemskab af fagforeningerne.

- Der er en opbakning til institutionen 'fagforening' og ideen om fagligt sammenhold, men der er kritik af den måde, de arbejder på, forklarer han.

Guld på gaden

Færre melder sig ind i forhold til for både 10 og 20 år siden. Alligevel viser undersøgelsen, at de fleste unge under 30 år finder fagforeningerne nødvendige.

- Det risikerer at ende som en gammelmandsforening. Hvis det fortsætter, som det har været de sidste 20 år, ender det med, at man ligeså godt kan lave en fusion mellem LO og Ældre Sagen, siger Henning Jørgensen.

Der er en mangel på kontakt mellem fagforeningerne og de unge. Det må fagforeningerne gøre noget ved, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- Der ligger jo næsten guld på gaden, hvis de gjorde et aktivt rekrutteringsarbejde hos de unge, siger Henning Jørgensen.

Fagforeningerne under LO har 50.000 færre medlemmer end for 20 år siden. Her er det i særlig grad de nye på arbejdsmarkedet, der svigter.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.