Unge føler sig ensomme: Svært at finde nogen, man kan snakke med om alt

Ny undersøgelse om danskernes sundhed tegner et kedeligt billede i forhold til ensomhed.

(Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Det er svært at finde nogen, som man passer med, og som jeg synes, jeg kan snakke med om alt.

Ordene kommer fra 18-årige Marie Abildgaard Hansen, der går i 1.g på Brønderslev Gymnasium og er en af mange, der har prøvet at føle sig ensom.

Flere og flere dansker savner således selskab og nogen at snakke med, viser en ny og omfattende undersøgelse af danskernes sundhed ”Den Nationale Sundhedsprofil”, der netop er offentliggjort.

Her svarer et stigende antal, at de ofte føler sig alene uden selv at have valgt det.

I Marie Abilgaard Hansens tilfælde var det perioden mellem det trygge og sociale efterskoleliv og starten på gymnasiet, der satte tankerne i gang.

- På efterskolen fik jeg venner allerede den første nat. Men på gymnasiet går der flere uger, før du får venner. Man skal gøre en meget større indsats for at finde nogen, fortæller hun.

I dag, otte måneder efter hun begyndte, har hun også i gymnasiet fået gode venskaber og et tæt forhold til sine klassekammerater.

Det er dog stadig hendes efterskoleveninde hun ringer til, når hun har brug for at snakke om de lidt mere alvorlige ting.

Det er nemlig vigtigt at have nogen, man kan betro sig til og føle sig helt tryg ved, lyder det.

Også 17-årige Emma Jensen fra 2.g har haft perioder, hvor hun har følt sig ensom.

- Det er for eksempel, når jeg sidder derhjemme. Der er så mange lektier, der skal laves, og jeg kommer sent hjem fra skole. Så er der ikke tid til at være sammen med andre. Det gør mig meget trist, siger Emma Jensen.

Selvom Emma Jensen langt fra er den eneste, der føler sig ensom, så er det ikke nemt at tale med andre om det.

- Det er noget, jeg holder mest for mig selv, jeg er ikke så god til at snakke med andre om det. Jeg går til psykolog og snakker om det, siger Emma Jensen.

Følelsen af ensomhed opstår, når mennesker oplever, at deres sociale relationer ikke opfylder deres sociale behov og forventninger. Sådan beskriver Psykiatrifonden ensomhed, og derfor er ensomhed ikke det samme for alle.

Facebook
Twitter