Unge fravælger produktionsskolerne

Siden sidste år er antallet af elever på landets produktionsskoler faldet med 30 procent.

Forstander på Aalborg Produktionsskole, Peter Bols, mener, at faldet i antal optagne unge på landets produktionsskoler skyldes, at Regeringen har nedsat ydelsen til landets produktionsskoleelever. (Foto: Heidi Trillingsgaard)

De danske unge fravælger i stor stil produktionsskolerne. Siden 2016 er 30 procent færre unge optaget på en produktionsskole - svarende til 1380.

Det mærker man blandt andet på Aalborg Produktionsskole, der har haft en nedgang i elevtallet på cirka 30 elever. Og ifølge skolens forstander, Peter Bols, får det faldende elevtal konsekvenser for Aalborg Produktionsskole, som får penge pr. elev.

- Det har desværre også betydet, at bestyrelsen har pålagt ledelsen på skolen at lave en reduktion i medarbejderstaben på otte ansatte, siger han.

Regeringen har med virkning fra 1. januar i år nedsat ydelsen for produktionsskoleelever, så en udeboende over 18 år får 5.400 kroner frem for 7.300 kroner om måneden, som det tidligere var tilfældet.

Til sammenligning får både udeboende unge på SU og udeboende unge under 29 år uden en kompetencegivende uddannelse på uddannelseshjælp 6.106 kroner i måneden.

At produktionsskoleeleverne nu er dem med den laveste ydelse bærer en stor del af skylden for det faldende elevtal, mener Peter Bols.

Ifølge professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, Palle Rasmussen, spiller produktionsskolerne en vigtig rolle for de unge, der har svært ved at komme i gang med en uddannelse.

- Produktionsskolerne kan give de unge, som er i tvivl om, hvad de selv kan præstere, en mulighed for at prøve sig selv af i forhold til nogle praktiske opgaver, men samtidig i et beskyttet miljø, hvor de får vejledning ved siden af, siger han og påpeger, at fordi ydelsen er blevet så lav, er kontanthjælpen mere fristende.

- Det kan betyde, at de bliver hængende på kontanthjælpen, og så skal man måske til at samle dem op gennem supplerende tilbud på et senere tidspunkt. Nogle andre starter måske på et andet uddannelsesforløb og får SU, men har ikke på forhånd været afklaret omkring, hvad de vil, og så dropper de måske ud igen, siger han.

Facebook
Twitter